Ινδία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών

Ινδία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 110 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (energy-storage)

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών στην Ινδία είναι πλέον online και την περασμένη εβδομάδα την επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

 

Σε κάτι που μπορεί ακόμη να αποδειχτεί κομβικό για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, πραγματοποιήθηκε επίσης μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα για να συζητηθούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης για αποθήκευση 4.000 MWh σε σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει, είδηση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα energy-storage.news.

Η πολιτειακή Solar Energy Corporation of India (SECI) ανακοίνωσε την επιτυχή θέση σε λειτουργία ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 40MW/120MWh (BESS) σε μια ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα στην πόλη Rajnandgaon, Chhattisgarh.

 

Έργα που χαιρέτισε ο Μόντι

Ο Μόντι εκείνη την ημέρα (24 Φεβρουαρίου) καλωσόρισε επίσης μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα υποδομής στην Πολιτεία τα οποία περιελάμβαναν ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύση άνθρακα 1.600 MW και έθεσαν τα θεμέλια για έναν άλλο ισοδύναμου μεγέθους.

Άλλα έργα που χαιρέτισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση η οποία φιλοξενήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, περιελάμβαναν ένα νέο δίκτυο μεταφορών με τρένο για άνθρακα στην περιοχή και επενδύσεις σε δρόμους.

Ως εκ τούτου, οι μονάδες άνθρακα υποβαθμίζουν το μέγεθος του συστήματος αποθήκευσης μπαταριών καθώς και της ηλιακής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 155MWdc/100MWac με την οποία είναι συνδεδεμένη.

Μια επίσημη δήλωση του εθνικού γραφείου Τύπου (PIB), ανέφερε το κόστος του έργου ηλιακής και αποθήκευσης σε 9 δισεκατομμύρια IR (110 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το οποίο και πάλι μειώνεται από τα 158 δισεκατομμύρια IR για τους σταθμούς Super Thermal.

Αμφότερες περιγράφονται ως «υπερθερμικές» μονάδες που έχουν (υποτίθεται) υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές από άλλες γεννήτριες με καύση άνθρακα.


Έργο που υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η SECI ανέθεσε το έργο ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών στην Tata Power Solar Systems (θυγατρική ηλιακής φωτοβολταϊκής εταιρείας της Tata Power), στα τέλη του 2021.

Το αντικείμενο της παραγγελίας περιελάμβανε μηχανική, προμήθεια, σχεδιασμό, κατασκευή, δοκιμές, λειτουργίες και συντήρηση (O&M) και θέση σε λειτουργία.

Η SECI άνοιξε για προσφορές από τα τέλη του 2020 με το εύρος του σχεδιασμού του έργου και τις στοχευμένες ικανότητες να υποβάλλονται σε κάποια αναθεώρηση από εκεί.

Το Energy-Storage.news μίλησε με εκπροσώπους της Tata Power μετά τη βράβευση του έργου και τις «υποσχόμενες δυνατότητες» αποθήκευσης στην Ινδία για εφαρμογές διανομής και κλίμακας δικτύου.

Η Tata AutoComp (άλλη εταιρεία του Ομίλου Tata), παρέδωσε τις μονάδες BESS του έργου μέσω της κοινοπραξίας της με την κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Gotion.

Το έργο έλαβε κάποια οικονομική υποστήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα, λαμβάνοντας μερίδιο χρηματοδότησης για έργα ηλιακών φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση των φραγμών στις εμπορικές επενδύσεις στον τομέα και την προώθηση νέων τεχνολογιών στην αγορά.

Η χρηματοδότηση περιελάμβανε δάνειο της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) 150 εκατομμυρίων δολαρίων, δάνειο 28 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας (CTF) και επιχορήγηση 22 εκατομμυρίων δολαρίων CTF.

Εκτός από το εργοστάσιο αποθήκευσης ηλιακών, χρήματα δεσμεύτηκαν επίσης για ένα πλωτό φωτοβολταϊκό έργο σε μια δεξαμενή στην πολιτεία Jharkhand.

Η PIB υποστήριξε ότι μια αξιοσημείωτη πτυχή του ηλιακού σταθμού Rajnandgaon είναι η ανάπτυξή του σε χερσαίες εκτάσεις σε 9 χωριά που διαφορετικά δεν θα χρησιμοποιούνταν, ενώ από τεχνολογική άποψη υποστηρίζεται ως ένα σχετικά πρώιμο παράδειγμα φωτοβολταϊκών μονάδων διπλής όψης που αναπτύσσονται σε μεγάλο -πρόγραμμα κλίμακας στην Ινδία.


Συζητήθηκε η Χρηματοδότηση Κενού Βιωσιμότητας

Ο RK Singh (Υπουργός Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ένωσης), την περασμένη εβδομάδα (22 Φεβρουαρίου) προήδρευσε σε μια συνάντηση στο Νέο Δελχί για να συζητήσει πώς η κυβέρνηση θα παράσχει Χρηματοδότηση Κενού Βιωσιμότητας (VGF) που έχει δεσμευτεί για αποθήκευση ενέργειας 4.000 MWh.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης θα στοχεύει στη μετατροπή της ανανεώσιμης ενέργειας σε ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο (RTC) για το δίκτυο. Η υποστήριξη του VGF της κυβέρνησης για αυτό, επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2023 στην ετήσια ανακοίνωση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το επόμενο οικονομικό έτος (FY).

Ο RK Singh και οι συγκεντρωμένοι συμμετέχοντες συζήτησαν διάφορες μεθόδους προμήθειας δυναμικότητας BESS και πιθανές τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται αυτοί οι 24ωροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και άλλες πτυχές όπως το μειωμένο κόστος της τεχνολογίας BESS και η ανάγκη για τέτοιες εγκαταστάσεις κάλυψη της ζήτησης αιχμής και μείωση της περιστολής της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης