Ο όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρίες προκειμένου να επιλέξει τους αναδόχους των μελετών
Η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανοίξει το δρόμο για την προώθηση του GREGY (Green Energy Interconnector), το οποίο έχει την πλήρη στήριξη τόσο της ελληνικής, όσο και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε επαναβεβαιώθηκε σε κορυφαίο επίπεδο κατά την χθεσινή συνάντηση του Δημήτρη Κοπελούζου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Dr. Mostafa Madbouly και του υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ Dr. Mohamed Shaker.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου στην παρούσα φάση βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρίες προκειμένου να επιλέξει τους αναδόχους των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Η συγκεκριμένη μελέτη καταγραφής του βυθού θεωρείται και η πλέον κρίσιμη θα γίνει με ειδικό πλοίο και από αυτή θα προκύψει η ακριβής όδευση του καλωδίου.
Στα 40 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου
Το κόστος του συνόλου των μελετών οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024 υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 50% του ποσού αυτού μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το CEF.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, εκτιμάται σε 3,5 δις ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατ αρχήν διαδρομή που ακολουθεί το GREGY έχει μήκος είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής, παρακάμπτοντας ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου (GREGY) είναι ένα έργο που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας ELICA, ενώ ήδη έχει υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς της Αιγύπτου για τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την προώθηση του έργου και στην οποία τα τρία μέρη θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
ΑΠΕ στην Αίγυπτο
Σε ότι αφορά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο GREGY πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ήδη την δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στην Αίγυπτο συνολικής ισχύος 9,5 GW (6,5 GW αιολικά και 3 GW φωτοβολταϊκά). Μάλιστα έχει συνάψει ήδη κατ΄αρχήν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του τεράστιου αυτού project προϋπολογισμού 8 δις ευρώ, με την εταιρία Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar και της Egypts Infinity, η οποία ήδη πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Αίγυπτο.
Το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά και βεβαίως από αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η βιωσιμότητα του GREGY ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του κ. Κοπελούζου και του Αιγύπτιου προέδρου ο οποίος έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθούν τα προτεινόμενα έργα το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.
www.worldenergynews.gr