Οι καινοτομίες του έργου
Το έργο που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, υλοποιείται από την ΤΕΡΝΑ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ΠΔΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αποτελεί δε, την αρχή μιας προσπάθειας για σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τους πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ταυτόχρονες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, παράλληλα με την πρωτοβουλία των GrEcoIslands, ένα σχήμα που «πάτησε» στο πρότυπο της «πράσινης» Τήλου, επεκτάθηκε σε Αστυπάλαια και Χάλκη με επόμενο σταθμό τον Πόρο.
Ηλεκτρική και θερμική ενέργεια
Η καινοτομία του έργου στον Άγιο Ευστράτιο αφορά την ταυτόχρονη αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με στόχο την πολύ υψηλή διείσδυση (άνω του 85% με τελικό στόχο το 100%) στο αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου. Για αυτό εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ένας Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση).
Το Υβριδικό Σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 900 kW, ένα φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικής ισχύος 225 kW, συσσωρευτές ιόντων λιθίου για αποθήκευσης ρεύματος ισχύος 1,25 MW/2,5 MWh και σύστημα τηλεθέρμανσης με σταθμό παραγωγής 1000 kWth από την περίσσεια ενέργεια των ΑΠΕ, θερμική αποθήκευση 500 m3 σε θερμοκρασία 120 βαθμών Κελσίου και δίκτυο διανομής 4 χλμ. για ολόκληρο τον οικισμό του νησιού.
Το νέο σύστημα θα εξυπηρετεί το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού, χωρίς τη λειτουργία του τοπικού πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ. Θα είναι ωστόσο σε θέση να λειτουργεί και παράλληλα με τον σταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος θα παραμένει σε εφεδρεία.
Το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης, αξιοποιεί την περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό ΑΠΕ, η οποία καταναλώνεται σε ηλεκτρολέβητες, παράγοντας θερμό νερό. Το θερμό νερό, μέσω δικτύου αγωγών τηλεθέρμανσης και θερμικών υποσταθμών σύνδεσης, παρέχεται στα κτίρια του οικισμού για χρήση και θέρμανση.
Κάλυψη του 85% των ηλεκτρικών αναγκών
Το υβριδικό σύστημα θα καλύπτει το 85% των ηλεκτρικών αναγκών του Αγίου Ευστρατίου, ποσοστό ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς το νησί είναι μη διασυνδεδεμένο και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να καταναλωθεί ή να αποθηκευτεί την ίδια στιγμή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της ηλεκτρικής και θερμικής αποθήκευσης με σκοπό μελλοντική χρήση.
Παράλληλα, σε πέντε δημοτικά κτήρια του οικισμού υλοποιούνται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε θερμομόνωση κελύφους, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα, ενεργειακά αποδοτικά, καθώς και την αναβάθμιση του τεχνητού φωτισμού.
Επίσης, δημιουργείται ένας Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), ο οποίος θα καλύπτει και την πιθανή εκτεταμένη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων μελλοντικά στο νησί. Τα οχήματα θα φορτίζονται αποκλειστικά με την ενέργεια που θα παράγουν οι ΑΠΕ του έργου.
Στον νησί θα συσταθεί νέος φορέας από το ΚΑΠΕ και τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του συστήματος μετά την ολοκλήρωσή του.
www.worldenergynews.gr