Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πάνω από 8 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της Γαλλίας ενέκρινε η ΕΕ

Πάνω από 8 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της Γαλλίας ενέκρινε η ΕΕ

Αποτελεί συνέχεια πρόσφατου γαλλικού νόμου που ενθαρρύνει εταιρείες που επενδύουν στην ενεργειακή μετάβαση

Κίνητρο στη βιομηχανία της Γαλλίας να προβεί σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) με την έγκριση άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απανθρακοποίηση και την προώθηση των νέων μορφών ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ ενέκρινε το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό σε γαλλική κρατική βοήθεια για την απαλλαγή της βιομηχανίας από άνθρακα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μόλις ένα μήνα.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Γαλλία ενέκρινε έναν νόμο που αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση της εκ νέου εκβιομηχάνισης της χώρας μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του κλάδου.

 

Γαλλία: Νόμος για μείωση φόρου σε επενδυτές ΑΠΕ  

Ως μέρος αυτού, ο γαλλικός νόμος για τα οικονομικά για το 2024, ο οποίος διέπει τους δημόσιους προϋπολογισμούς για το έτος, πρότεινε ένα καθεστώς έκπτωσης φόρου για εταιρείες που επενδύουν στους 4 βασικούς τομείς ενεργειακής μετάβασης οι οποίοι είναι: μπαταρίες, αιολική ενέργεια, ηλιακούς συλλέκτες και αντλίες θερμότητας.

Το καθεστώς έκπτωσης φόρου, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, έλαβε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου).

«Το γαλλικό καθεστώς έκπτωσης φόρου, το οποίο στοχεύει σε μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και αντλίες θερμότητας, συμβάλλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για το κλίμα», σχολίασε η Margrethe Vestager (Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ) για να δικαιολογήσει την απόφαση.

Ως εκ τούτου, το γαλλικό κράτος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την παραγωγή εξαρτημάτων όπως κυψέλες και μονάδες για ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικές μπαταρίες. κατάρτια, λεπίδες, αυλάκια και θεμέλια για κυρίως αιολική ενέργεια. καθώς και για την εξόρυξη υλικών όπως το κοβάλτιο, το λίθιο, το νικέλιο, το μαγγάνιο και το πυρίτιο που χρειάζονται για την κατασκευή.

Υπεράκτια αιολική και εφεδρική ισχύς

Το γαλλικό σύστημα εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) της ΕΕ, που αρχικά εγκρίθηκε ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε ως απάντηση στις «σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες» που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε γαλλική κρατική βοήθεια ύψους 4,12 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της κατασκευής και εγκατάστασης 2 υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 230 και 280 μεγαβάτ στα ανοιχτά της Μεσογείου.

 

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή μεταβλητού μηνιαίου ασφάλιστρου που βασίζεται σε αμφίδρομη σύμβαση για τη διαφορά (CfD), όπως διευκολύνεται από τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που συμφωνήθηκε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στα μέσα Δεκεμβρίου – αν και οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί .

 

1,3 δισ. ευρώ για τους χειριστές σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Περισσότερες ενισχύσεις για τη γαλλική βιομηχανία ήρθαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τότε η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για κρατική ενίσχυση 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της αμοιβής των χειριστών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ορυκτών.

Πρόκειται για απόφαση που αυτή τη φορά δεν εμπίπτει στο πεδίο της κρίσης της ΕΕ.

Αυτοί οι «μηχανισμοί δυναμικότητας» που υποστηρίζονται από το κράτος επιτρέπουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να αμείβουν εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι μπορούν να ενεργοποιηθούν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν τη ζήτηση σε περιόδους αιχμής.

Το γαλλικό κράτος ήδη αμείβει τους χρήστες βιομηχανικής ενέργειας που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά τις ώρες αιχμής, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η υψηλότερη.

Η κυβέρνηση θα ήθελε τώρα να επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης