Ενέργεια

CNBC: Γιατί δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος Κίνας, Ινδίας με τον άνθρακα - «Αναξιόπιστες οι ΑΠΕ»

CNBC: Γιατί δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος Κίνας, Ινδίας με τον άνθρακα - «Αναξιόπιστες οι ΑΠΕ»
Οι δύο χώρες είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για άνθρακα, ακόμη και όταν θέτουν φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC.

Ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, η Ινδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως και οι δύο χώρες είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα καθώς προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το 60% της οποίας παράγεται από άνθρακα, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1/3 έως το 2025 σε σύγκριση με το ¼ το 2015 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας σημαίνει επίσης ότι η ζήτηση της χώρας για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα είναι σημαντική, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ενεργειακών επενδύσεων Tortoise Capital, Rob Thummel.

Ραγδαία αύξηση το 2023

Η παγκόσμια χρήση άνθρακα το 2023 έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 8,5 δισεκατομμύρια τόνους για πρώτη φορά, λόγω της ισχυρής ζήτησης σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, ανέφερε ο IEA σε πρόσφατη έκθεση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης, με τον IEA να επισημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να «αυξηθεί σημαντικά».

Η παραγωγή άνθρακα της Ινδίας αυξήθηκε σε 893 εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε τον Μάρτιο του 2023, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 2,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, έχουν δει μείωση στη χρήση του καυσίμου. Το 75% της ισχύος της Ινδίας προέρχεται από εργοστάσια με καύση άνθρακα. Τα αποθέματα σε ινδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκαν κατά 6% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Citibank. Η χώρα σχεδιάζεται επίσης να προσθέσει 80 GW θερμικής ισχύος με βάση τον άνθρακα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ομοίως, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 61% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, παρόλο που η χώρα αναγνωρίζεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H αναξιοπιστία των ΑΠΕ

Ωστόσο, η έλλειψη αξιοπιστίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι μια κρίσιμη εναλλακτική επιλογή για τις δύο χώρες. «Η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μερικά χρόνια, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα», επεσήμανε ο Roper. Η ίδια έλλειψη αξιοπιστίας μπορεί να επεκταθεί και στο οικοσύστημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης