Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η μεγάλη μπαταρία Chinchilla συνδέεται στο δίκτυο κοντά στη μεγαλύτερη μονάδα άνθρακα της Αυστραλίας

Η μεγάλη μπαταρία Chinchilla συνδέεται στο δίκτυο κοντά στη μεγαλύτερη μονάδα άνθρακα της Αυστραλίας

Αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2024

Μία σειρά νέων μεγάλων μπαταριών που θα ενταχθούν σύντομα στο δίκτυο στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έχει συνδεθεί επίσημα, ενώ οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία θα ξεκινήσουν σύντομα όπως αποκαλύπτει το reneweconomy.com.au.

Η μπαταρία Chinchilla 100MW/200MWh είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε από την κρατική γεννήτρια CS Energy και δεσμεύτηκε ως μέρος της απάντησης… της Πολιτείας στη γεννήτρια άνθρακα Callide, η οποία έπεισε το κράτος της χώρας που εξαρτάται περισσότερο από τον άνθρακα να επιταχύνει τη μετάβασή του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση.

Σημειώνεται ότι το Κουίνσλαντ προμήθευσε μόλις το 28% των αναγκών του (το χαμηλότερο από κάθε άλλη πολιτεία της χώρας) σε ενέργεια τους τελευταίους 12 μήνες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έχει στόχους σε ΑΠΕ 50% έως το 2030 και 80% το 2035.

Χαρακτηριστικά της Chinchilla

Η μπαταρία Chinchilla η οποία διαθέτει 80 μονάδες Tesla Megapack, κατασκευάζεται δίπλα στη γεννήτρια άνθρακα Kogan Creek που ανήκει επίσης στην CS Energy και η οποία στα 750 MW είναι η μοναδική μεγαλύτερη μονάδα άνθρακα στη χώρα.

Αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2024.

Η CS Energy σχεδιάζει να αναπτύξει έναν κόμβο καθαρής ενέργειας γύρω από το Kogan Creek και η μπαταρία είναι μια από τις πολλές μεγάλες μπαταρίες που κατασκευάζονται στο Queensland με δύο (την μπαταρία Wandoan και την μπαταρία Bouldercombe που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία).

Μεγάλες μπαταρίες υπό κατασκευή

Άλλες μεγάλες μπαταρίες υπό κατασκευή είναι η μπαταρία Tarong, που κατασκευάστηκε από την Stanwell και επεκτάθηκε πρόσφατα σε 300MW και 600MWh (διπλάσιο μέγεθος από τις αρχικές προδιαγραφές του έργου) λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αποθήκευση ενέργειας.

Η Neoen κατασκευάζει την πρόσφατα επεκτεινόμενη μπαταρία Western Downs 270 MW (540 MWh στην ίδια περιοχή με την μπαταρία Chinchilla), ενώ η Akaysha Energy κατασκευάζει επίσης την μπαταρία Ulinda Park 150 MW (300 MWh σε μικρή απόσταση από το Kogan Creek).

Μια μπαταρία 250 MW, 2 ωρών κατασκευάζεται επίσης από την CleanCo δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό Swanbank, ενώ η κοντινή Octopus Energy έχει αποκαλύψει σχέδια για μια ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία 500 MW, δύο ωρών που ονομάζεται Blackstone.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης