Απόψεις

Η στάση της Δύσης έναντι της Κίνας στην COP28 - Frederic Simon (Euractiv)

Η στάση της Δύσης έναντι της Κίνας στην COP28 - Frederic Simon (Euractiv)

Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Frederic Simon στο euractiv.com για την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα στην προσεχή σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Expo City του Ντουμπάι, αναλύει στην ιστοσελίδα euractiv.com ο Frederic Simon.

Μέσω του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Κίνα (η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), θα δεχθεί εκ νέου πίεση από τις δυτικές χώρες προκειμένου να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.


Συνοπτικά:

Στην
COP28, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα βιομηχανικά έθνη θα προσπαθήσουν να πείσουν το Πεκίνο να σταματήσει την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και να συμβάλει περισσότερο στη χρηματοδότηση του κλίματος, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν προς την καθαρή ενέργεια και να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική, από την πλευρά τους, ανησυχούν ότι θα δεσμευτούν περισσότερο για τις περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου και τη χρηματοδότηση του κλίματος από ό,τι στο παρελθόν, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε ανωνυμία.

Η Κίνα, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που κρατά από την έναρξη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα το 1995.

Ως εκ τούτου, το Πεκίνο λέει ότι θα πρέπει να είναι στο πλευρό της διεθνούς βοήθειας για το κλίμα.

«Η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, με 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμό που αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, την πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Fu Cong (πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ).


Η Κίνα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για την Κλιματική Αλλαγή

Παρά αυτές τις δυσκολίες, η Κίνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), δεσμευόμενη για μέγιστες εκπομπές πριν από το 2030 και επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα πριν από το 2060, δήλωσε ο Fu στην ευρωπαϊκή κλιματική απογραφή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή. (27 Οκτωβρίου).

«Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καλύτερες ικανότητες και πρέπει να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής, αναφερόμενος στην αρχή των Κοινών αλλά Διαφοροποιημένων Ευθύνων (CBDR) που κατοχυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη του Ρίο το 1992.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κλιματικές δράσεις που αναλαμβάνονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να είναι ανάλογες με την υποστήριξη που λαμβάνουν. Από αυτή την άποψη, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις μακροχρόνιες ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους κινητοποιώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο πριν από την COP28», τόνισε ο Fu .


Ασυνέπεια των πλούσιων κρατών ως προς τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της σύμβασης

Οι ισχυρές οικονομικά χώρες δεν έχουν δείξει έως τώρα συνέπεια στο θέμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Για παράδειγμα οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πληρώνουν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά συνεισέφεραν μόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2023, μετά από μια εξαετή παύση που ξεκίνησε όταν ήταν Πρόεδρος ο Τραμπ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν πέρυσι ότι η δέσμευση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα εκπληρωθεί το 2023», μια υπόσχεση που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), μιλώντας στο Euractiv εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο μακροχρόνιος στόχος χρηματοδότησης για το κλίμα θα επιτευχθεί στο COP28.


Αναγκαία η συμμετοχή της Κίνας σε νέα αρχιτεκτονική χρηματοδότησης για το κλίμα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 για να επιτύχουν τους δηλωμένους στόχους τους για το κλίμα.

Έχοντας υπ’ όψιν κα τη δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει το 2025, πρέπει ούτως ή άλλως να τεθεί σε εφαρμογή μια νέα αρχιτεκτονική χρηματοδότησης για το κλίμα για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμβολή του Πεκίνου στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα γίνεται πιο ουσιαστική από ποτέ, έστω και μόνο λόγω του οικονομικού βάρους και της αυξανόμενης θέσης της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης καθαρής τεχνολογίας.

«Η Κίνα, όπως και άλλες χώρες που έχουν την οικονομική δύναμη, έχει την ευθύνη να αναπτύξει καθαρή ενέργεια στο εσωτερικό και να τη συμπληρώσει με υποστήριξη στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα σε άλλα μέρη του κόσμου. Παρότι οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας έφτασαν τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως φέτος, από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2015, σχεδόν όλη η αύξηση προήλθε από τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα.

Εντωμεταξύ, «στην Αφρική και σε άλλες χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η ανάπτυξη των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια ήταν σταθερή», είπε ο Μπιρόλ στο Euractiv, καλώντας το Πεκίνο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.


COP28: Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να μην κατασκευάζουν νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Μια άλλη βασική προτεραιότητα στο COP28 θα είναι να πειστούν η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να σταματήσουν να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο και να σταματήσουν να κατασκευάζουν νέες αμείωτες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, άποψη στην οποία συμφωνούν  ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι με τον Μπιρόλ.  

«Εάν επιτρέψουμε τη συνεχή ανάπτυξη νέου αμείωτου άνθρακα, ειδικά στην Ασία, θα αναιρέσει όλη την πρόοδο που σημειώνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Άρα στόχος μας είναι να καταργήσουμε σταδιακά τον άνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την απεξάρτηση του άνθρακα από την οικονομία. Οι ΗΠΑ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα ενόψει του COP28», δήλωσε ο Geoffrey Pyatt (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.


Η Κίνα ζητάει από την Ευρώπη ενίσχυση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο να συμβιβαστεί η Κίνα με τις παγκόσμιες προσπάθειες να σταματήσει ο άνθρακας και να συνεισφέρει στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα.

Αλλά το Πεκίνο μπορεί ίσως να πειστεί εάν η συνεισφορά του συνοδεύεται από την ταυτόχρονη αναγνώριση του ρόλου του ως κόμβου παραγωγής πράσινης τεχνολογίας, μαζί με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διατηρήσουν τις οικονομίες τους ανοιχτές στις κινεζικές εισαγωγές.

«Πρέπει να επιδιώξουμε αμοιβαία οφέλη και να αντισταθούμε στον προστατευτισμό», επέμεινε ο Φου στην ομιλία του στην ευρωπαϊκή κλιματική απογραφή, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα «αδικαιολόγητη και λυπηρή».

Επί πρόσθετα ο Κινέζος πρεσβευτής, κάλεσε την Ευρώπη «να ενισχύσει την πολιτική αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να παραμείνει σε εγρήγορση για την πολιτικοποίηση και την εργαλειοποίηση των κλιματικών ζητημάτων».


Ευρώπη και ΗΠΑ οφείλουν να αναγνωρίσουν την κινέζικη πρωτοκαθεδρία στις καθαρές τεχνολογίες

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι νόμιμες να υπερασπίζονται τις δικές τους πράσινες βιομηχανίες και να επιδιώκουν να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, οποιαδήποτε παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος πρέπει επίσης να αναγνωρίσει τη νεοαποκτηθείσα θέση της Κίνας ως παγκόσμιου ηγέτη στις καθαρές τεχνολογίες.

Μια παγκόσμια πράσινη νέα συμφωνία (όχι ένας πράσινος εμπορικός πόλεμος) είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουν τα κράτη του κόσμου στο Ντουμπάι για να είναι πετυχημένη η COP28.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης