Ισπανία: Η Cepsa προχωρά στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου με βιομεθάνιο

Ισπανία: Η Cepsa προχωρά στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου με βιομεθάνιο

Στοχεύει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές

Η Cepsa (ισπανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) επιδιώκει να αναπτύξει έως και 15 μονάδες βιομεθανίου στην Ισπανία έως το 2030, όπως ανέφερε τη Δευτέρα 16/10/2023, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες της χώρας οδεύουν στην αγορά ανανεώσιμων πηγών αερίων λόγω της ώθησης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η Naturgy και η Repsol ανακοίνωσαν πρόσφατα έργα σε αυτόν τον τομέα και κάλεσαν την κυβέρνηση να εντείνει τις φιλοδοξίες της για το βιοαέριο.

Η Cepsa συνεργάζεται με την εταιρεία προώθησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Kira Ventures για να αναπτύξει τις μονάδες, οι οποίες αποτελούν μέρος του στόχου της να έχει χαρτοφυλάκιο 4 τεραβατώρων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Πώς θα λειτουργούν τα εργοστάσια και πότε θα ξεκινήσουν;

Τα εργοστάσια θα χρησιμοποιούν γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα για την παραγωγή βιομεθανίου με στόχο την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη βιομηχανική δραστηριότητα της Cepsa, ανέφερε. Αυτό θα επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση 10 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων και θα αποφύγει την εκπομπή 728.000 τόνων CO2 κάθε χρόνο, ανέφερε.

Τα πρώτα 5 εργοστάσια αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μεταξύ 2025 και 2026. Η Cepsa θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης