Τελευταία Νέα

O Oρμπάν φέρνει ανακατάξεις στις ΑΠΕ των Δυτικών Βαλκανίων (oilprice.com)

O Oρμπάν φέρνει ανακατάξεις στις ΑΠΕ των Δυτικών Βαλκανίων (oilprice.com)

Η Ουγγαρία θέλει να κατασκευάσει το Σερβοβόσνιο Αιολικό Πάρκο που παράτησε η Γερμανία

Τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα, αν γίνει η συνεργασία ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβινης.

Σύμφωνα με το oilprice.com, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε στις 2 Οκτωβρίου μετά από συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη ότι η Ουγγαρία ενδέχεται να αναλάβει έργα υποδομής που ανέστειλε η Γερμανία στη σερβοκρατούμενη οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης λόγω των αποσχιστικών πολιτικών του Ντόντικ.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απόφαση να αναστείλει 4 έργα υποδομής στη Δημοκρατία Σέρπσκα συνολικής αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ (110 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Ντόντικ είπε ότι ο Όρμπαν «εξέφρασε την προθυμία του να υποκαταστήσει έργα που η Γερμανία ακύρωσε».

Ωστόσο, είπε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί τις συμβάσεις ενεργές, ενώ η Δημοκρατία Σέρπσκα περιμένει το Βερολίνο, ώστε η οντότητα να «μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά τα έργα με τους Ούγγρους και τον Πρωθυπουργό Όρμπαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς αμοιβαίο όφελος».

Μεταξύ των έργων είναι η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στο Berkovici, ένα δήμο στα νοτιοανατολικά της Βοσνίας.

Επιπλέον, η Γερμανία ανέστειλε τις εργασίες της για την ανακαίνιση ενός υδροηλεκτρικού σταθμού κοντά στο Trebinje στο νότο και μια πρωτοβουλία επεξεργασίας λυμάτων στη Gradiska στο βορρά.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα ζήτησε στο παρελθόν οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ουγγαρίας, δανειζόμενη συνολικά 110 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Η Ουγγαρία παρέχει επίσης πρόγραμμα βοήθειας για τους αγρότες στη Δημοκρατία Σέρπσκα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συμμαχίες του Ντόντικ

Ο Όρμπαν, ένας κρίσιμος σύμμαχος του Ντόντικ, έχει μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του φιλορώσου προέδρου του Σέρβου μέλους της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν Βόσνιο Μουσουλμάνο και έναν Κροάτη.

Η συνάντησή του με τον Όρμπαν στη Βουδαπέστη ήταν η τρίτη επίσημη συνάντησή τους τον περασμένο χρόνο. Στο παρελθόν συναντήθηκαν στην ουγγρική πρωτεύουσα τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2022 και στη Μπάνια Λούκα τον Ιούνιο.

Ο Ντόντικ έκανε επίσης ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι στη Μόσχα πέρυσι για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη συνάντησή του με τον Όρμπαν, είπε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Πούτιν και μάλιστα σύντομα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης