Τελευταία Νέα

Οι τιμές για ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μειώθηκαν κατά 90% τα τελευταία 10 χρόνια

Οι τιμές για ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μειώθηκαν κατά 90% τα τελευταία 10 χρόνια
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών που καταγράφηκε την τελευταία 10ετία καθιστά την ενεργειακή μετάβαση πολύ πιο βιώσιμη

Το ινστιτούτο κλιματικής έρευνας Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) με έδρα το Βερολίνο δημοσίευσε μια νέα μελέτη που δείχνει ότι, την τελευταία δεκαετία, το κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 87% και το κόστος αποθήκευσης κατά 85%.
Αυτές οι μειώσεις τιμών, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, καθιστούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση πολύ πιο βιώσιμη και φθηνότερη από ό,τι εκτιμούσαμε έως πρότινος. 

Το υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο

«Ορισμένοι υπολογισμοί δείχνουν  έως και ότι ολόκληρη η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας το 2050 θα μπορούσε να καλυφθεί πλήρως και με οικονομικό κόστος από τις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρει ο Felix Creutzig, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ινστιτούτου για τις χρήσεις γης, τις υποδομές και τις μεταφορές και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο – αλλά δείχνει πρωτίστως ότι το μέλλον είναι ανοιχτό. Η επιστήμη του κλίματος, η οποία παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθοδήγηση με τα μοντέλα των σεναρίων της, πρέπει να αντικατοπτρίζει την τεχνολογική πρόοδο όσο το δυνατόν περισσότερο. Η μελέτη μας έχει σκοπό να δώσει στοιχεία για το σκοπό αυτό."

Ο ρόλος της τεχνολογικής εξέλιξης 

Λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, της αύξησης της παραγωγής και των οικονομιών κλίμακας, η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώνεται σταδιακά εδώ και χρόνια. Τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, τα ηλιακά πάνελ γίνονται πιο προσιτά σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Επιπλέον, όσο αυξάνεται η απόδοση των ηλιακών συλλεκτών, τόσο περισσότερη ηλιοφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, αυξάνοντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Οι κρατικές επιδοτήσεις και τα κίνητρα προωθούν περαιτέρω τη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε πολλά κράτη.

Παράλληλα, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, έχουν γίνει πολύ λιγότερο ακριβά. Η δημοφιλία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας είναι σημαντικοί παράγοντες που επίσης οδηγούν σε μείωση του κόστους. Κι όσο η τεχνολογία των μπαταριών προχωρά, η διάρκεια ζωής και η πυκνότητα ενέργειας των συστημάτων αποθήκευσης αυξάνεται, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους.

Οι μπαταρίες, για παράδειγμα, από το 2023 ήδη έχουν χαμηλότερο κόστος ανά κιλοβατώρα από αυτό που προβλεπόταν ότι θα είχαν το 2030, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε δύο χρόνια πριν. Σήμερα πια εκτιμάται ότι το 2030, οι τιμές των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών, που καθιστούν ευέλικτα διαθέσιμη την ηλιακή ενέργεια, θα έχει μειωθεί στο 28% της σημερινής τιμής.

Τέλος, το δίκτυο ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως η εφεδρική ισχύς, η εξισορρόπηση φορτίου και το σύστημα εξομάλυνσης αιχμής. Η αποθήκευση γίνεται πιο οικονομικά βιώσιμη λόγω αυτών των λειτουργιών.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου υψηλότερες από ποτέ

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι υψηλότερες από ποτέ και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ αδύναμα, αλλά σε αυτήν την πολιτικά δύσκολη κατάσταση, η τεχνολογική πρόοδος παρέχει μια αχτίδα ελπίδας», λέει ο Jan Minx, επικεφαλής της ομάδας εργασίας MCC Applied Sustainability Science και ένας από τους οι συν-συγγραφείς.

«Νέα μοντέλα σεναρίων, μερικά από τα οποία αρχίζουν να διερευνώνται, είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να μας αποδείξουν ότι η παγκόσμια κλιματική μετάβαση μπορεί να μην είναι τόσο δαπανηρή όσο νομίζαμε έως πρότινος και μπορεί ακόμη και να είναι και οικονομική – με την προϋπόθεση ότι θα κάνουμε τις σωστές επιλογές».

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι οι τιμές της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας θα συνεχίσουν να πέφτουν τα επόμενα χρόνια. Αυτή η τάση ευνοείται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τον υψηλό ανταγωνισμό και τη μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Energy Research & Social Science.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης