Ενέργεια

Ο Λίβανος ξεκινά γεωτρήσεις φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ

Ο Λίβανος ξεκινά γεωτρήσεις φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ
Διεξαγωγή έργου σε περιοχή με μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τις δυο χώρες

Ο Λίβανος έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο κοίτασμα που βρίσκεται στην περιοχή Qana στο τεμάχιο 9 (στα σύνορα των οικονομικών του υδάτων με το Ισραήλ) απ’ όπου τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας en.globes.co.il.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στα δύο κράτη.

Τα αποτελέσματα της εξερεύνησης θα πρέπει να γίνουν γνωστά σε 6 εβδομάδες.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της εξερευνητικής γεώτρησης είναι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies (35%) σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Eni (35%) και την Qatar Energy (30%), η οποία αντικατέστησε τη ρωσική εταιρεία Novatek, η οποία αποχώρησε από την κοινοπραξία τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με την εισβολή τη στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις και αναλύσεις δεδομένων από τη γεωλογική έρευνα, το κοίτασμα Qana θα μπορούσε να περιέχει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) φυσικού αερίου (περισσότερα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin του Ισραήλ μαζί).

Συνοπτικά η συμφωνία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αποφασίστηκε ότι τα σύνορα θα περνούσαν νότια του κοιτάσματος Qana και θα παρέμεναν εξ ολοκλήρου στα χέρια των Λιβανέζων, αν και το Ισραήλ θα δικαιούταν ένα ποσοστό (17%) των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του πεδίου, σύμφωνα με έγγραφο αρχών που υπογράφηκε τον Νοέμβριο με την εταιρική σχέση στο τεμάχιο 9.

Το έγγραφο θεσπίζει κατευθυντήριες αρχές για ένα ζήτημα του οποίου οι εναρκτήριες διαδικασίες εξερεύνησης θα οδηγήσουν στην κατανόηση ότι είναι δυνατή η εξόρυξη αερίου σε εμπορική κλίμακα.

Σε περίπτωση που το Ισραήλ και η TotalEnergies δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την εκτίμηση του μεγέθους της δεξαμενής, θα διοριστεί εξωτερικός εμπειρογνώμονας για να λάβει την απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης