ΡΑΑΕΥ: Η εισήγηση στο ΥΠΕΝ για τον διαγωνισμό των μικρών φωτοβολταϊκών

ΡΑΑΕΥ: Η εισήγηση στο ΥΠΕΝ για τον διαγωνισμό των μικρών φωτοβολταϊκών
Η ΡΑΑΕΥ δεν πρόκειται να εισηγηθεί συγκεκριμένη λύση είτε προς την κατεύθυνση ακύρωσης του διαγωνισμού ή της ολοκλήρωσής του

Η σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΑΕY αναμένεται να δρομολογήσει λύσεις για το μέλλον του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 Κιλοβάτ) στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Είναι η δεύτερη Ολομέλεια της Αρμόδιας Αρχής που θα ασχοληθεί με το ζήτημα το οποίο επιμελώς έχουν εξετάσει οι νομικές της υπηρεσίες προκειμένου να μην δώσει η σχετική εισήγηση πατήματα για δικαστικές προσφυγές.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ΡΑΑΕΥ δεν πρόκειται να εισηγηθεί συγκεκριμένη λύση είτε προς την κατεύθυνση ακύρωσης του διαγωνισμού ή της ολοκλήρωσής του. Η εισήγηση προς το ΥΠΕΝ θα καταγράφει σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα που έχουν προκύψει για τη διαγωνιστική διαδικασία στη βάση του Πορίσματος που παρέδωσε στην αρμόδια Αρχή ο εμπειρογνώμονας.

Με τον τρόπο αυτό η ΡΑΑΕΥ επιδιώκει να αποφύγει πιθανές δικαστικές προσφυγές είτε από το στρατόπεδο αυτών που έχουν αποκλεισθεί είτε από το στρατόπεδο των επιτυχόντων που θέλουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στην ουσία παραπέμπει το ζήτημα στο  ΥΠΕΝ για πολιτική λύση.

To Πόρισμα του εμπειρογνώμονα

Η ΡΑΑΕΥ επικαλείται για την αδυναμία ξεκάθαρης θέσης, το Πόρισμα του εμπειρογνώμονα που σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα χρήσης από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιθέσεων ρομπότ, ζήτημα που διερεύνησε στο πλαίσιο των σχετικών καταγγελιών προς την αρμόδια Αρχή από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.  Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κράτησε τις καταγραφές του συστήματος για να φαίνεται ποιοι μπήκαν στην πλατφόρμα και υπέβαλλαν αιτήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε η ΡΑΑΕΥ ισχυρίστηκε ότι η ανάδοχος του έργου Oracle, έσβησε τα αρχεία για την καλύτερη διαχείριση του όγκου δεδομένων. Κατά τη ΡΑΑΕΥ οι καταγραφές δεν θα έπρεπε να σβηστούν εφόσον είχαν μεσολαβήσει καταγγελίες και για το λόγο αυτό μάλιστα η Αρχή αναμένεται να επιβάλει πρόστιμο στον Διαχειριστή.

«Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε για ορισμένο διάστημα χρόνου μόνο αποτελεί προφανή έλλειψη, που δυσχέρανε την έρευνα μας» αναφέρεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Το χρονικό του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 Κιλοβάτ) στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο  και βραχυκύκλωσε στη συνέχεια όταν συμμετέχοντες προσέφυγαν στη ΡΑΑΕ καταγγέλοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε νόθευση του ανταγωνισμού και κατοχύρωση διαθέσιμης ισχύος από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν τις ¨τρύπες” που εντοπίστηκαν.

Μοναδικό κριτήριο για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων ήταν η χρονική προτεραιότητα με αποτέλεσμα λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας κάποιοι να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής και να βρεθούν εκτός αξιολόγησης ενώ στην περίπτωση της Κρήτης οι καταγγελίες έκαναν λόγο και για παράνομη χρήση λογισμικών συστημάτων που υπέβαλλαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων σε χρόνο που είναι αδύνατο να πετύχει φυσικό πρόσωπο. Η ΡΑΑΕΥ κατόπιν των καταγγελιών αποφάσισε να αναστείλει την διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης στο δίκτυο και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Βάσει των ευρημάτων αυτού του Πορίσματος που έχει στα χέρια της η ΡΑΑΕΥ, στην αυριανή της Ολομέλεια θα εγκρίνει την εισήγησή της προς το ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης