Την αξιοποίηση κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών δρομολογεί η κυβέρνηση

Την αξιοποίηση κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών δρομολογεί η κυβέρνηση
Αποψη του κ. Σκυλακάκη είναι ότι το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας τίθεται σήμερα ως προτεραιότητα για την Ευρώπη και την Ελλάδα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί

Σχέδιο αξιοποίησης των πιθανολούμενων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο, μια πλήρη ενημέρωση από το Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Mεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ και πρώην ΙΓΜΕ) για τις περιοχές πιθανολογούμενων κοιτασμάτων κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση με στόχο την αξιολόγησή τους και την περαιτέρω διερεύνηση των πιο ώριμων εξ αυτών με στόχο τον εντοπισμό και την εξόρυξή της.

Σκυλακάκης: Αξιολόγηση περιοχών, επίσπευση διαδικασιών

Παράλληλα με την αξιολόγηση των περιοχών και την χάραξη ενός προγράμματος επίσπευσης των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης το υπουργείο θα προχωρήσει και στην κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ταχείας αδειοδότησης ώστε ο όλος σχεδιασμός να προχωρήσει κατά το δυνατόν γρηγορότερα.

Αποψη του κ. Σκυλακάκη είναι ότι το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας τίθεται σήμερα ως προτεραιότητα για την Ευρώπη και την Ελλάδα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Την θέση του αυτή αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα σχέδια απεξάρτησης της ΕΕ σε κρίσιμες πρώτες ύλες από την Κίνα ανέδειξε άλλωστε και με τις δηλώσεις του προσερχόμενος την περασμένη Τετάρτη στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

«Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ¨η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών, όπως νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο, και ότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρίσιμων στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών».

Ακολούθησε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η επαφή της Κομισιόν με την Μytilineos, η οποία ζήτησε από την ελληνική εταιρία να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος κατά την διαδικασία μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, σε συνέχεια του πανικού που προκάλεσε η απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, απαιραίτητες πρώτες ύλες για την κατασκευή ημιαγωγών.

ΕΕ: Γάλλιο και γερμάνιο από Κίνα

Η ΕΕ προμηθεύει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, σύμφωνα με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση προχωράει εσπευσμένα σε σχέδιο αξιοποίησης των εγχώριων πιθανολογούμενων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών.
Στο γραφείο το κ. Σκυλακάκη βρίσκεται ο πλήρης φάκελος με τη χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν από το ΙΓΜΕ που κατέθεσε η διοίκηση του ΕΑΓΜΕ μέσα στο Σαββατοκύριακό έπειτα από αίτημα του υπουργού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού αξιολογηθούν οι περιοχές το ΥΠΕΝ αναμένεται να αναθέσει στο ΕΑΓΜΕ την περαιτέρω διερεύνηση των πιο ώριμων εξ αυτών μέσω γεωφυσικών και χημικών αναλύσεων αλλά και ερευνητικών γεωτρήσεων για να φανεί ένα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κοιτασμάτων ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εξόρυξή τους.

Οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονται μέσα στο 2024 και η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο έτη.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έκανε στο παρελθόν το ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ) υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη σπάνιων γαιών κυρίως σε περιοχές της Β. Ελλάδας.

Σπάνιες γαίες, και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα, ανιχνεύονται στο παράκτιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου.

Σπάνιες γαίες εντοπίζονται επίσης στους Λατερίτες της Λοκρίδας και στο Βροντερό Φλώρινας, στους Βωξίτες της Ζώνης ΠαρνασσούΓκιώνας, στα αλκαλικά μαγματικά πετρώματα στον Φανό της Σαμοθράκης και στους Φωσφορίτες στη Δυτική Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης