Από το φθινόπωρο επανεξετάζεται το θέμα των περικοπών παραγωγής ΑΠΕ
Εξαίρεση αποτελεί η περασμένη Κυριακή (2 Ιουλίου) κατά την οποία η μαζική έξοδος των πολιτών στις παραλίες περιόρισε τη ζήτηση ρεύματος σε μόλις 130,917 MWh, με συνέπεια περί τις 6 ώρες, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ. - ώρες κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν στο φουλ - οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μηδενικές. Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αλλά και του ΑΔΜΗΕ, στη διάρκεια του επόμενου διμήνου, οπότε αναμένεται υψηλή ζήτηση, παρόμοιες «εικόνες» θα είναι σπάνιες. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν βέβαιο ότι το ζήτημα των περικοπών της παραγωγής των ΑΠΕ αναμένεται ότι θα επανέλθει και πάλι από το φθινόπωρο.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Πάντως, η ανάγκη περικοπών «πράσινης» ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τους Ευρωπαίους Διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς να καλούνται να λάβουν πρωτοβουλίες για έναν κεντρικό συντονισμό αντιμετώπισής του. Άλλωστε, ολοένα και αυξάνονται οι ημέρες που οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος σε πολλά κράτη μέλη όπως σε Φινλανδία, Γερμανία κλπ.
Το βασικό «εργαλείο» που χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι περικοπές της παραγωγής των ΑΠΕ για τη διατήρηση της ευστάθειας των συστημάτων τους. Ωστόσο, οι τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών και οι επίμονες χαμηλές ή ακόμη και αρνητικές τιμές κατά τις περιόδους αιχμής της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και παράλληλα χαμηλής ζήτησης, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, γι΄ αυτό τον λόγο «στρώνεται» το έδαφος, με την επιτάχυνση της εγκατάστασης έργων αποθήκευσης ενέργειας και των αναβαθμίσεων δικτύων, ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ και τον ΕΣΗΑΠΕ η αποτελεσματική προώθηση της αποθήκευσης αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα ενός ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών ΑΠΕ, ώστε από κοινού οι δυο αυτές στρατηγικές να βοηθήσουν στη μείωση των περικοπών πράσινης ενέργειας και, συνακόλουθα, στη μεγιστοποίηση της έγχυσής της στα δίκτυα, με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο. Το βέλτιστο, διαχρονικά, μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμιευτικών, πρέπει να επιλεγεί, μετά από ενδελεχή μελέτη, με κριτήρια την εξέλιξη του κόστους των τεχνολογιών, τις ανάγκες του συστήματος και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.
Στα ψηλά η ζήτηση
Οσον αφορά στη συνολική ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στις 1.043 GWh, μαζί με τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (42 GWh). Οι μονάδες ΑΠΕ κάλυψαν το 33% του ενεργειακού μείγματος, με την εβδομαδιαία παραγωγή τους να διαμορφώνεται στις 318 GWh, καταγράφοντας μείωση 4% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 71 GWh, οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 392 GWh καλύπτοντας το 41% της ζήτησης και οι λιγνιτικές μονάδες με 57 GWh κάλυψαν το 6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι καθαρές εισαγωγές είχαν μερίδιο 12%.
Όσο για τις χονδρεμπορικές τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΝΕ, το επταήμερο 26 - 2 Ιουλίου 2023 σημείωσαν υψηλό έξι εβδομάδων. Η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς σημείωσε άνοδο το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα 101,58 ευρώ /MWh. Ειδικότερα, η μέση τιμή χονδρεμπορικής εμφανίζεται αυξημένη κατά 9,37% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με μέγιστη και ελάχιστη τιμή στα 169,09 ευρώ/MWh και στα μηδέν ευρώ /MWh αντίστοιχα.
Συγκριτικά, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκαν από 70 ευρώ/MWh έως 121 ευρώ /MWh. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παραμένει μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με εξαίρεση τις τιμές στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πολωνία. Χθες οι τιμές στην Ελλάδα κινήθηκαν μεταξύ των 52 ευρώ /MWh και των 121 ευρώ /MWh.
www.worldenergynews.gr