Ναυτιλία

Σε υψηλό 2,5 ετών η παγκόσμια πλωτή αποθήκευση πετρελαίου - Ακίνητα για μια εβδομάδα 10 supertanker

Σε υψηλό 2,5 ετών η παγκόσμια πλωτή αποθήκευση πετρελαίου - Ακίνητα για μια εβδομάδα 10 supertanker

Υπήρχαν 129 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε ακίνητα δεξαμενόπλοια μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας

 

Ο όγκος του αργού πετρελαίου που βρίσκεται σε ακίνητα δεξαμενόπλοια εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών στις 23 Ιουνίου, καθώς ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα πετρελαιοφόρων της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε αδράνεια στα ανοικτά των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου σύμφωνα με το oilprice .

Το αργό πετρέλαιο σε σταθερά δεξαμενόπλοια έφτασε τα 129 εκατομμύρια βαρέλια περίπου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι υψηλότεροι κυμαινόμενοι όγκοι αργού από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που επικαλείται το Bloomberg τη Δευτέρα.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ενώ το αργό σε πλωτές αποθήκες αυξάνεται, το αργό κατά τη διαμετακόμιση και οι συνολικοί όγκοι αργού στη θάλασσα μειώνονται, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν περικοπές παραγωγής τον Μάιο, οι οποίες θα επεκταθούν τώρα μέχρι το 2024, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, θα μειώσει μονομερώς την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd. Η περικοπή θα μπορούσε να παραταθεί πέραν του επόμενου μήνα, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Ακίνητα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η άνοδος των πλωτών αποθεμάτων οφείλεται επίσης σε ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα σαουδαραβικών υπερδεξαμενόπλοιων φορτωμένων με πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται σε αδράνεια στα ανοικτά των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου για εβδομάδες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύμπλεγμα μπορεί να έχει αρχίσει να εκκενώνεται καθώς δύο από τα 11 δεξαμενόπλοια δεν είναι πλέον αγκυροβολημένα κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ain Sukhna στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Από τις 16 Ιουνίου, δέκα πολύ μεγάλα πλοία αργού (VLCCs) που μετέφεραν περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου επέπλεαν στα ανοιχτά της Ain Sukhna και άλλα δύο supertanker κατευθύνονταν προς την ίδια τοποθεσία, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa.

Και τα 10 πλωτά υπερδεξαμενόπλοια ήταν ακίνητα για επτά ημέρες ή περισσότερες και τα περισσότερα από αυτά τα φορτία φορτώθηκαν κατά τη διάρκεια ή μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έγραψε σε ένα σημείωμα ο Jay Maroo, Επικεφαλής Market Intelligence & Analysis (MENA) στη Vortexa.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε τη συσσώρευση δεξαμενόπλοιων, ενώ η Σαουδική Αραβία δεν σχολίασε τη συσσώρευση φορτίων στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Τα περισσότερα υπερδεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία συνήθως παραδίδουν το πετρέλαιο στην Ain Sukhna χωρίς διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο πιο πιθανός λόγος είναι η έλλειψη αποθήκευσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης