Crown Estate: Από τα offshore το 41% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Crown Estate: Από τα offshore το 41% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το 2022, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσώπευε το 24% της παγκόσμιας δυναμικότητας

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγαν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του 41% (11,5 εκ.) των νοικοκυριών της χώρας το 2022, σύμφωνα με το Crown Estate.

Η τελευταία έκθεση Offshore Wind από το Crown Estate διαπίστωσε ότι συνολικά η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρήγαγε 45 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, από 37 TWh το 2021 και εξαπλάσια αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια. Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε παρά το ότι οι ταχύτητες ανέμου το 2022 ήταν χαμηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Τι βελτιώθηκε

Η έκθεση προβλέπει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι σε καλό δρόμο για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν των μισών (47%) των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2023.

Το 2022 σημειώθηκαν ορισμένες βασικές εξελίξεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Hornsea 2, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, όπως και το Moray East στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας. Υπάρχουν τώρα 50 αιολικά πάρκα στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου που είτε λειτουργούν είτε υπό κατασκευή, ενώ άλλα επτά έχουν εξασφαλίσει Συμβόλαιο Διαφοράς (CfD).

Το 2022, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσώπευε το 24% της παγκόσμιας δυναμικότητας, δεύτερη μόνο μετά την Κίνα, με συνεχή πρόοδο να πιέζει σκληρά για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για 50 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ναυτιλίας στο Crown Estate Gus Jaspert δήλωσε: «Παράγοντας αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες πάνω από το 40% ο τομέας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων της ενεργειακής ασφάλειας και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Άλλα βασικά σημεία της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι το μέσο μέγεθος ενός αιολικού πάρκου που λειτουργεί είναι 300 MW, ενώ το μέσο μέγεθος ενός αιολικού πάρκου υπό κατασκευή είναι 1,1 GW. Η συνολική λειτουργική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε από 11,3 GW το 2021 σε 13,7 GW το 2022, ενώ η παγκόσμια δυναμικότητα αυξήθηκε από 48 GW σε 57 GW την ίδια περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης