Ενέργεια

Bloomberg: Η Ρωσία μείωσε κατά 200.000 περισσότερα bpd, την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

Bloomberg: Η Ρωσία μείωσε κατά 200.000 περισσότερα  bpd, την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο
Η Ρωσία είπε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων της είχαν ανακατευθυνθεί πλήρως από τα τέλη Μαρτίου, με τις θαλάσσιες εξαγωγές αργού να μειώνονται μόλις κατά 123.000 bpd, αλλά να παραμένουν πάνω από 3 εκατομμύρια bpd
Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 700.000 bpd τον Μάρτιο, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, ενώ τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 bpd.
Εκείνη την εποχή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στις απαγορεύσεις εισαγωγής της ΕΕ και στα ανώτατα όρια τιμών στα προϊόντα της χώρας.
Αρχικά, ο Νόβακ είπε ότι οι περικοπές θα ήταν μόνο για τον Μάρτιο, όμως στις 2/3 του Μαρτίου, ο Novak ενημέρωσε πως η περικοπή θα παραταθεί.

Ανακατεύθυνση εξαγωγών

Η Ρωσία είπε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων της είχαν ανακατευθυνθεί πλήρως από τα τέλη Μαρτίου, με τις θαλάσσιες εξαγωγές αργού να μειώνονται μόλις κατά 123.000 bpd, αλλά να παραμένουν πάνω από 3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων του Bloomberg.
Ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν ισχυρές, η Ρωσία λέει τώρα ότι οι περικοπές της παραγωγής της ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι είχε υποσχεθεί.

Οι υποσχεθείσες περικοπές κατά 500.000 bpd υποτίθεται ότι θα ληφθούν ως βάση τον Φεβρουάριο, καθιστώντας τη συνολική παραγωγή-στόχο 10,1 εκατομμύρια bpd.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγαγε κατά μέσο όρο 1,285 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου την ημέρα τον Μάρτιο, ή 9,4 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς συμπύκνωμα ή 10,36 εκατομμύρια bpd με συμπύκνωμα.

Συγκριτικά οι μειώσεις

Η παραγωγή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, ήταν 11,1 εκατομμύρια bpd.
Το 2021, η παραγωγή πετρελαίου  έφτασε τα 10,5 εκατομμύρια bpd.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μείωσε μεταξύ 700.000 bpd και 740.000 bpdμια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις αναφερόμενες 500.000 bpd.

Όμως, με τα στοιχεία των εξαγωγών να παραμένουν σταθερά, η ακεραιότητα των δεδομένων παραγωγής τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η Ρωσία ταξινόμησε τα στοιχεία παραγωγής πετρελαίου της πέρυσι μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας περισσότερο από το 40% των εσόδων της από αυτές τις πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης