Περιβάλλον

Bloomberg Green: Η «ανακύκλωση» παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ευκαιρία υπέρ του περιβάλλοντος

Bloomberg Green: Η «ανακύκλωση» παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ευκαιρία υπέρ του περιβάλλοντος
Οι μονάδες άνθρακα, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, καθώς και παλαιότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση

Έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ δημιούργησε την ευκαιρία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια να κατευθυνθούν στην υποστήριξη των τεχνολογιών απαλλαγής από τον άνθρακα.
Εκείνο το διάστημα υπήρχαν πολλές συζητήσεις με επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματοδότες και προγραμματιστές ενέργειας σχετικά με αυτό και υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός, αλλά και ανησυχία για το τι θα συμβεί αν η ανάπτυξη όλων όσων υπόσχεται ο IRA δεν είναι δυνατή λόγω τεχνολογίας, χρημάτων ή θέλησης;
Θα ήταν ατυχές να φρενάρει η θεμελιώδης κλιματική πρόοδος όχι από έλλειψη τεχνολογίας, ή κεφαλαίου ή θετικού ενδιαφέροντος, αλλά από... ατονία στην καλύτερη περίπτωση ή από αντίδραση και αντίθεση στη χειρότερη, όταν υπάρχει ένα σύνολο ενεργειακών πόρων στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg Green, αναφερόμενο ειδικότερα στα εργοστάσια παραγωγής επιζήμιας, για το κλίμα, ενέργειας που κλείνουν.

Τα εργοστάσια που εγκαταλείπονται

Μετά την απόσυρση ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, η τοποθεσία περνά από μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει παροπλισμό, αποκατάσταση και ανάπλαση.
Αυτά είναι αναμφισβήτητα καλά βήματα.

Και σε ένα μέλλον με περιορισμούς προγραμματισμού, ίσως οι μονάδες άνθρακα - καθώς και οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, καθώς και παλαιότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευκαιρία και όχι απλώς σε κάτι που κοστίζει.


Το παράδειγμα της Google 

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι ένα κέντρο δεδομένων της Google που χτίστηκε στο χώρο του πρώην εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Widows Creek της Αλαμπάμα.
Η περιγραφή της εταιρείας για το σκεπτικό της είναι ενδεικτική:

Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται πολλή υποδομή για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, και υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την εκ νέου ανάπτυξη μεγάλων βιομηχανικών χώρων όπως πρώην εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.


Δεκαετίες επενδύσεων δεν πρέπει να πάνε χαμένες μόνο και μόνο επειδή ένα εργοστάσιο κλείνει.

Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα ηλεκτρική ενέργεια και άλλες υποδομές για να διασφαλίσουμε ότι τα κέντρα δεδομένων μας, εξυπηρετούν αξιόπιστα τους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο.
Ομοίως, για το προηγμένο πυρηνικό της έργο στο Wyoming, η TerraPower σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα εργοστάσιο άνθρακα που κλείνει.

Οι λόγοι της εταιρείας για την επιλογή του κτιρίου περιελάμβαναν «κοινοτική υποστήριξη, τα φυσικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας, τη δυνατότητα του ιστότοπου να λάβει άδεια από την Επιτροπή Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής (NRC), την πρόσβαση στην υπάρχουσα υποδομή και τις ανάγκες του δικτύου.
Και στο Νιου Τζέρσεϊ, η Starwood Energy Group κατεδάφισε πρόσφατα, μια μονάδα άνθρακα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εγκατάσταση μπαταριών στην τοποθεσία.


Από το 2010 έως το 2019, περισσότεροι από 500 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που έκαιγαν άνθρακα «παροπλίστηκαν» στις ΗΠΑ.

Πολλές από αυτές τις μονάδες ήταν πολύ παλιές (το 2011, η μέση μονάδα που αποσυρόταν είχε τεθεί σε λειτουργία τη δεκαετία του 1950) και πολύ μικρές, με ισχύ μικρότερη από 100 μεγαβάτ.
Ωστόσο, τα εργοστάσια που αποσύρονται πρόσφατα τείνουν να είναι νεότερα και μεγαλύτερα - που σημαίνει ότι έχουν αναβαθμισμένη υποδομή μετάδοσης και μεγαλύτερα φυσικά αποτυπώματα και βρίσκονται πιο μακριά από τις αστικές περιοχές.

Προφανώς, δεν θα χωρέσει κάθε μεγάλο έργο που απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση στο «καλούπι» μιας παροπλισμένης μονάδας ορυκτών καυσίμων.
Αλλά πολλά θα μπορέσουν να χωρέσουν — αντιδραστήρες, εργοστάσια, κέντρα logistics και οτιδήποτε καταναλώνει σημαντική ενέργεια αντί να την παράγει.


Μπόνους... οικοδόμησης

Και ιδανικά, η επαναχρησιμοποίηση της χθεσινής υποδομής για τους σκοπούς του αύριο ,θα λειτουργήσει παράλληλα με πολύ βελτιωμένο σχεδιασμό και άδεια για οτιδήποτε άλλο.
Θα είναι ένα μπόνους, όχι το μεγαλύτερο μέρος, της οικοδόμησης.

Η ευκαιρία μου θυμίζει το πείραμα της κλασικής σκέψης γνωστό ως το «πλοίο του Θησέα», το οποίο ρωτά εάν ένα πλοίο που αντικατέστησε όλα τα εξαρτήματά του επί πολλά χρόνια εξακολουθεί να είναι στην ουσία το ίδιο πλοίο.
Εάν ένα εργοστάσιο άνθρακα πεθάνει, ζει και εξακολουθεί να είναι περιουσιακό στοιχείο;
Ναι με την ελπίδα πολλοί άνθρωποι να συμμετάσχουν σε αυτό το πείραμα σκέψης και να δημιουργήσουν θετικά για το κλίμα αποτελέσματα μέσω της διαδικασίας επαναχρησιμοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης