
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ινδία να εξαλείψει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας εμπορικής συμφωνίας και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι πρόθυμη να γλυκάνει την τρέχουσα πρότασή της για σφράγιση των συνομιλιών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
H στάση της Ινδίας
Η Ινδία είναι ανοιχτή στη σταδιακή μείωση των δασμών στο 10% από περισσότερο από 100%, δήλωσαν δύο πηγές του κλάδου και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία ασκεί πιέσεις ώστε η Ινδία να διατηρήσει δασμό τουλάχιστον 30% ακόμη και αν αρχίσει να μειώνει την εισφορά και επίσης να μην επιβαρύνει τους εισαγωγικούς δασμούς στα EV για τέσσερα ακόμη χρόνια για να προστατεύσει τους εγχώριους παίκτες.
Οι απαιτήσεις της ΕΕ έρχονται εβδομάδες μετά την επιδίωξη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για παρόμοια κατάργηση των εισαγωγικών δασμών στα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών, στο πλαίσιο διμερών εμπορικών συνομιλιών με την Ινδία, ασκώντας πίεση στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Το πλεονέκτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι περικοπές των δασμών θα είναι μια νίκη για ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η BMW, διευρύνοντας την πρόσβασή τους στην Ινδία. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια νίκη για το Tesla του Έλον Μασκ η οποία θα ξεκινήσει τις πωλήσεις εισαγόμενων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ινδία φέτος πιθανότατα από το εργοστάσιό της στο Βερολίνο.
«Η ΕΕ επέστρεψε ζητώντας μια καλύτερη συμφωνία και η Ινδία θέλει να κάνει μια καλύτερη προσφορά», δήλωσε μια από τις πηγές του κλάδου.
Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας μετέφερε τα αιτήματα της ΕΕ και τη στάση της Ινδίας σε αξιωματούχους του υπουργείου βαριάς βιομηχανίας και εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Η αγορά αυτοκινήτων 4 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως της Ινδίας είναι μια από τις πιο προστατευμένες στον κόσμο και οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι οι απότομες περικοπές δασμών θα εξαλείψουν τις επενδύσεις στην τοπική κατασκευή καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες.
Εταιρείες όπως η Tata Motors και η Mahindra & Mahindra
άσκησαν ιδιαίτερα πιέσεις κατά της μείωσης των εισαγωγικών δασμών στα EV, λέγοντας ότι θα έβλαπτε έναν τομέα στον οποίο έχουν επενδύσει πολλά και στον οποίο σκοπεύουν να αντλήσουν περισσότερα χρήματα.
Παρόμοια με την πρότασή της προς τις ΗΠΑ, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας πρότεινε άμεση μείωση των δασμών σε περιορισμένο αριθμό βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο 70% από περισσότερο από 100% και στη συνέχεια περικοπές σε φάσεις στο 30%. Στα ηλεκτρικά οχήματα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν μειώσεις δασμών μέχρι το 2029, ακολουθούμενη από σταδιακή μείωση των περιορισμένων εισαγωγών στο 30%, ανέφεραν οι πηγές.
Οι δασμοί
Αν και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η Ινδία είχε ήδη κάνει την προσφορά δασμών 10% στην ΕΕ, οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι δύο πλευρές θα είναι πιο ευέλικτες στις διαπραγματεύσεις, δεδομένης της απειλής ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και των υφεσιακών επιπτώσεων των βαρέων δασμών του Τραμπ.
Η Ινδία και η ΕΕ βρίσκονται σε εμπορικές συνομιλίες εδώ και αρκετά χρόνια και τον Φεβρουάριο συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς προσπαθούν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των δασμών.
Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε «αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία».
"Εάν η ΕΕ αισθάνεται τώρα πίεση να συνάψει συμφωνία με την Ινδία, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Όλα έχουν να κάνουν με τη μόχλευση", δήλωσε η πρώτη πηγή του κλάδου.
www.worldenergynews.gr