
Η Γερμανία μπορεί να επιδιώξει να επαναπατρίσει την τεράστια ποσότητα χρυσού που αποθηκεύει αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη των ανησυχιών για τις απρόβλεπτες δασμολογικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε την Παρασκευή η Telegraph.
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τα αποθέματα χρυσού
Ορισμένα ανώτερα στελέχη του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που πρόκειται να ηγηθεί της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, συζητούν το ενδεχόμενο απόσυρσης των αποθεμάτων χρυσού από τις ΗΠΑ, επικαλούμενη παλαιότερη αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Αυτή την στιγμή, η Γερμανία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο με περίπου 3.350 τόνους, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τους 8.100 τόνους.
Η Γερμανία και ο χρυσός
Η όρεξη της Γερμανίας για χρυσό έχει τεκμηριωθεί καλά λόγω της ταραχώδους ιστορίας της. Μετά την ήττα της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θησαυροφυλάκια της χώρας ουσιαστικά άδειασαν. Αλλά μια μεταπολεμική οικονομική άνθηση της έδωσε τα οικονομικά μέσα για να αρχίσει να αποθηκεύει το κίτρινο μέταλλο, που βολεύει το σύστημα του Bretton Woods.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Γερμανία είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο, με μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της να αποθηκεύονται στο εξωτερικό - στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι - για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε περίπτωση σύγκρουσης. Πίσω από την απόφαση να αποθηκεύσει αυτόν τον χρυσό στο πλοίο κρύβεται η εμπιστοσύνη που είχε δημιουργήσει με τους δυτικούς συμμάχους της, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Όμως, υπό το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να έχει μειωθεί μεταξύ των μελών του επόμενου κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας.
Ο Μάρκους Φέρμπερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το CDU, είπε στην Bild την περασμένη εβδομάδα ότι, τουλάχιστον, «τουλάχιστον, πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς αξιωματούχους να επιθεωρήσουν προσωπικά» που φυλάσσεται στις ΗΠΑ.
Ο απερχόμενος βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Marco Wanderwitz επανέλαβε τις ίδιες ανησυχίες, που χρονολογούνται ήδη από το 2012. Εκείνη την εποχή, άσκησε πίεση για επίσκεψη στο αποθεματικό χρυσού ως μέρος μιας προσπάθειας να πιέσει τη Bundesbank είτε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ως θεματοφύλακας, αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.
Η επαναφορά του χρυσού πίσω στο σπίτι του
Η γερμανική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τελικά μια επιχείρηση για να επαναφέρει μέρος του αποθηκευμένου χρυσού της στο εξωτερικό, με στόχο να έχει τουλάχιστον το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού της σε εγχώριο έδαφος από το 2020 και μετά. Αυτή η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά 300 τόνων πίσω στη Φρανκφούρτη από τη Νέα Υόρκη και περίπου 374 τόνων από το Παρίσι.
Σήμερα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει περίπου 1.200 τόνους ή περίπου το ένα τρίτο του χρυσού της αποθηκευμένο στα θησαυροφυλάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, συν άλλους 430 τόνους με την Τράπεζα της Αγγλίας. Σε τρέχουσες τιμές, ο χρυσός που κατέχεται στις ΗΠΑ θα εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Michael Jäger, μέλος της Ένωσης Φορολογουμένων της Ευρώπης, είπε ότι θα ήταν καλύτερο να «φέρουμε όλα τα γερμανικά αποθέματα χρυσού στη Φρανκφούρτη ή τουλάχιστον στην Ευρώπη όσο το δυνατόν συντομότερα».
www.worldenergynews.gr