ΡΑΕ: Η ρύθμιση για δημιουργία ηλεκτρικού χώρου στα κορεσμένα δίκτυα

ΡΑΕ: Η ρύθμιση για δημιουργία ηλεκτρικού χώρου στα κορεσμένα δίκτυα

 Σε ξεσκαρτάρισμα των παλιών έργων προχωρά το ΥΠΕΝ - Προς αύξηση του ορίου μεγίστης ισχύος για κάλυψη της ζήτησης

 

Άλλον έναν τρόπο για να κερδίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τη …μάχη για μια θέση στα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα βρήκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ειδικότερα, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η μεθοδολογία βάσει της οποίας θα κοστολογείται η χρήση του υπολειπόμενου ηλεκτρικού χώρου σε ιδιωτικούς υποσταθμούς, ο οποίος πιθανώς δεν χρησιμοποιείται, από τρίτους.


Έτσι, στο εξής τα νέα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται, θα είναι πιο εύκολο να διαπερνούν τον αδιαπέραστο σήμερα …τοίχο των κορεσμένων δικτύων. Αυτή βεβαίως δεν θα είναι η μοναδική δίοδος για την εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προετοιμάζει ρύθμιση η οποία θα ξεσκαρτάρει τα παλιά έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης αλλά λιμνάζουν. Ειδικότερα, θα προσδιορίζει πώς τα συγκεκριμένα έργα θα αποσύρονται, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο δίχως να υλοποιούν την επένδυση.

Εξετάζεται η αύξηση του μέγιστου ορίου ισχύος στα 4,5 GW

Ο χώρος που θα απελευθερωθεί έπειτα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία υπολογίζεται ότι θα εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να διατεθεί για την αύξηση του μέγιστου ορίου ισχύος της Ομάδας Β στη σειρά προτεραιότητας που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, η οποία είχε δημοσιευθεί παραμονές Δεκαπενταύγουστου και καθορίζει το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς και για σταθμούς αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα.

Στη δεύτερη ομάδα προτεραιότητας (Ομάδα Β) της Υπουργικής Απόφασης του Αυγούστου, υπάγονται οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τους οποίους ο παραγωγός έχει συνάψει ή δεσμεύεται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση  PPA αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι΄ αυτήν την ομάδα έχει οριστεί μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης μόλις στα 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος, το οποίο, ήδη υπερκαλύπτεται από τις αιτήσεις έργων ΑΠΕ τα οποία θα προχωρήσουν με διμερείς συμβάσεις και πλέον προσεγγίζουν τα 6 GW. Μάλιστα, τα έργα στη συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, οπότε το επιτελείο του ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να αυξήσει το μέγιστο όριο για τα έργα της κατηγορίας Β, πιθανώς γύρω στα 4,5 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης