Ενέργεια

Ιταλία: Στο τραπέζι η εθνικοποίηση του διυλιστηρίου της Lukoil

Ιταλία: Στο τραπέζι η εθνικοποίηση του διυλιστηρίου της Lukoil

 Το διυλιστήριο ISAB αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ιταλικής ικανότητας διύλισης

 

Ο υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας δήλωσε το Σάββατο ότι η εθνικοποίηση ήταν μεταξύ των επιλογών για το ιταλικό διυλιστήριο της Lukoil που εδρεύει στο νησί της Σικελίας.

Στα τέλη Μαΐου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σταδιακό εμπάργκο, με ορισμένες εξαιρέσεις, του ρωσικού αργού και η απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά το διυλιστήριο.

"Υπάρχουν πολλές επιλογές υπό μελέτη, η μία είναι κάτι σαν εθνικοποίηση... η άλλη είναι ότι το ενδεχόμενο να πρέμβει ένας αγοραστής, για παράδειγμα", δήλωσε ο υπουργός Roberto Cingolani σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Il Foglio, χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο αγοραστής.

Το διυλιστήριο ISAB αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ιταλικής ικανότητας διύλισης. Απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους και αγόραζε το 30-40% των πρώτων υλών της από τη Ρωσία, με το υπόλοιπο να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπρεπε να προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό από τη Lukoil επειδή οι διεθνείς τράπεζες δεν της παρέχουν πλέον πίστωση.

Τον Απρίλιο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η προσωρινή εθνικοποίηση της ISAB ήταν μια επιλογή που εξέταζε η κυβέρνηση σε περίπτωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία φέρεται ότι δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της Lukoil, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο.

Οι εταιρείες της Lukoil που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο είναι η Lukoil Belgium N.V. και η Lukoil Netherlands B.V.

Η Lukoil Belgium διασφαλίζει ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου δεν εμποδίζει τα δίκτυα λιανικής και τους τερματικούς σταθμούς καυσίμων στη Μπενελούξ να λειτουργούν «κανονικά».

Οι εταιρείες Lukoil Belgium N.V. και Lukoil Netherlands B.V., θυγατρικές του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Lukoil, «αγοράζουν όλη τη βενζίνη και το μεγαλύτερο μέρος του ντίζελ τους απευθείας στην αγορά ARA (Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα)», προσθέτει η Lukoil Belgium.

«Σε 15 χρόνια δραστηριότητας στη Μπενελούξ, το δίκτυο διανομής της Lukoil έχει φτάσει σε σχεδόν 260 πρατήρια καυσίμων που διαχειρίζονται τοπικοί ανεξάρτητοι εκπρόσωποι, επιτρέποντας σε περισσότερες από χίλιες οικογένειες να επωφεληθούν από σημαντικό εισόδημα. Επιπλέον, όλοι οι φόροι που πληρώνουμε μεταφέρονται στις φορολογικές αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου», αναφέρει η εταιρεία.

Ούτε η Lukoil ούτε η διοίκησή της περιλαμβάνονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που ελήφθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει ο όμιλος.

Στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, η Lukoil έχει το μοναδικό διυλιστήριο στη χώρα, στο λιμάνι του Μπουργκάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα δεν έχει σχέδια να εθνικοποιήσει τη Lukoil Bulgaria.

Λόγω της ειδικής της εξάρτησης, η Βουλγαρία έχει λάβει εξαίρεση από το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ έως το τέλος του 2024.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης