Ευρώπη

Η Ρουμανία προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου 2017

Η Ρουμανία προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου 2017
Έντονα αντιδρούν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι θα επέλθουν αυξήσεις τιμών και πτωχεύσεις εταιρειών.
Για βιαστική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την κυβέρνηση της Ρουμανίας κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ACUE) της χώρας και καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα καλύτερα δυνατά μέτρα για την αποφυγή σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου 2017, με τις εταιρείας κοινής ωφέλειας να υποστηρίζουν, ότι «η ρουμανική αγορά φυσικού αερίου δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτού του βήματος».
Υπογραμμίζουν δε, ότι «η έναρξη αυτής της διαδικασίας, χωρίς την πρόσφορη προηγούμενη προετοιμασία, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά φυσικού αερίου και ενδέχεται να επηρεάσει το δημόσιο συμφέρον, ιδίως τον επόμενο χειμώνα».
Ζητούν δε την αναβολή της απελευθέρωσης των τιμών αγοράς του φυσικού αερίου, καθώς όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία τους «η απορρύθμιση των τιμών αγοράς για το φυσικό αέριο θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών τόσο για τους οικιακούς πελάτες, όσο και για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα επωφελούνται από την τιμή αγοράς που καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση».
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα, ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα ωθήσει τις τιμές από τα σημερινά επίπεδα των 13,20 ευρώ/MWh, σε ύψη μεταξύ 15,80 και 17,60 ευρώ/MWh.
Εκτιμούν δε, ότι το χειμώνα που η ζήτηση εκτοξεύεται, θα εκτοξευθούν και οι τιμές στα επίπεδα των 22 ευρώ/MWh το γ΄ τρίμηνο του 2017 και των 22,90 ευρώ/MWh το δ΄ τρίμηνο του 2017.
Ακόμη υποστηρίζουν, ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τους εγχώριους παραγωγούς σε εξομοίωση της τιμής του εγχώριου φυσικού αερίου με το εισαγόμενο, ωθώντας εταιρείας παραγωγής ενέργειας και προμηθευτές στην πτώχευση.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι οι εγχώριοι παραγωγοί θα καθορίζουν τις τιμές πώλησης των εγχώριων αερίου σε τιμή κοντά στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια δραματική επίδραση στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία κινδύνους να επηρεάσει τη συνέχεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο και να οδηγήσει ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να πτώχευση, κυρίως τα κεντρικά παραγωγών θερμότητας του συστήματος, αλλά και κάποιες προμηθευτές φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης