H εδραίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, το χειρότερο σενάριο μετά την κλιμάκωση της κρίσης – Άρθρο του Π. Μπουσμπουρέλη
Με την αμηχανία να επικρατεί για πρώτη φορά στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα, η Δύση ετοιμάζεται να αντιδράσει απέναντι στην «ειρηνική» εισβολή Putin στην ανατ. Ουκρανία.
Μια πολυσύνθετη υπόθεση γεωπολιτικής υφής και ρίσκου οδηγεί για πρώτη φορά σε μια παγκόσμια όξυνση και την επιστροφή του ψυχροπολεμικού κλίματος στην παγκόσμια σκηνή.Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του COVID η οικονομία και οι κοινωνίες βρίσκονται απέναντι σε πολεμικά σενάρια, που προέρχονται από γεωπολιτικές ιδιομορφίες αλλά και μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα.
Μετά την επιθετική και απειλητική ομιλία του Ρώσου προέδρου απέναντι σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ οι δυτικές δυνάμεις είναι βέβαιο ότι θα πάνε σε ένα πρώτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έτσι και αλλιώς προετοιμάζονταν για αυτό με κάθε τρόπο έχοντας ξεκινήσει την υποκατάσταση τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης από εναλλακτικές πηγές.Ανατροπές σε προσδοκίες και σχεδιασμούς
Η σημερινή πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχίες και αβεβαιότητες στην πορεία των οικονομιών για την μετά Covid περίοδο και να οδηγεί σε νέες ανατροπές τους πολιτικούς σχεδιασμούς. Το ήδη προβληματικό κλίμα λόγω αύξησης του πληθωρισμού και ενεργειακών πηγών υπονομεύεται περαιτέρω από την μεγάλη εκκρεμότητα που έχει ανοίξει το μέτωπο της ανατ. Ουκρανίας.
Οι τιμές φυσικού αερίου χωρίς να διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το εύρος διακύμανσης 70-80 ευρώ/MWh, που έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεκινήσει ανοδικά τη σημερινή ημέρα στο +7% στα 77 ευρώ. Αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά, εκείνο όμως για το οποίο προετοιμάζεται το ελληνικό επιτελείο είναι μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών τιμών, που όπως δείχνουν τα πράγματα για να αποκλιμακωθεί, θα πρέπει να υπάρξει το θαύμα εκτόνωσης της κρίσης.Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα
Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι οι Ρώσοι αφού έκαναν το δικό τους πρώτο βήμα και μάλιστα με περίτεχνο τρόπο, δηλώνουν ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις και τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση Blinken και Lavrov στις 24/2.
Μέχρι τότε, η γνώριμη πραγματικότητα της πτώσης των χρηματιστηρίων, τα futures του S&P έχουν υποχωρήσει στις 4.270 μονάδες, η άνοδος του πετρελαίου στα 95 δολάρια και η πολεμική φρασεολογία από πλευράς Δύσης θα κυριαρχήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικανοί αναλυτές μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στα δύο κρατίδια ανεβάζουν τις πιθανότητες γενικότερης πολεμικής εισβολής του Putin στην υπόλοιπη Ουκρανία, πυροδοτώντας την αβεβαιότητα.
Ο Putin από την πλευρά του, εκφράζοντας τις θέσεις του, έδωσε ένα στίγμα απειλούμενης Ρωσίας από το εχθρικό ΝΑΤΟ, Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και γενικά «χώρισε» και πάλι την ανατολική Ευρώπη σε φίλιες και εχθρικές προς τη Ρωσία χώρες.
Το χειρότερο σενάριο θα είναι μια παρατεταμένη ψυχροπολεμική περίοδος αβεβαιότητας χωρίς κανόνες. Είναι όμως πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί αυτό το νέο σκηνικό.
Το πρώτο βήμα αφορά τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στους Ρώσους, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οι Ρώσοι έχουν προφανώς προετοιμαστεί για αυτό, όπως και η ελληνική πλευρά σε κάποιο βαθμό με τις ασκήσεις των ακραίων σεναρίων στην ενεργειακή επάρκεια που έγιναν πριν από μια βδομάδα περίπου.
www.worldenergynews.gr