Μια συνδυασμένη δυναμικότητας ηλεκτρολύτη 2.138 MW στην Ευρώπη, σε 115 έργα πράσινου υδρογόνου, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της Delta-EE.
Ο αναλυτής διαπίστωσε επίσης ότι τα 794 MW ή το 37% των 2138 MW έχουν λάβει την τελική επενδυτική απόφαση ή έχουν λάβει δημόσια χρηματοδότηση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά από αυτά τα έργα εξαρτώνται από θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και κίνητρα των κυβερνήσεων.
Κίνητρα, όπως το Επιχειρηματικό Μοντέλο Υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και το ευρύτερο Net Zero Hydrogen Fund αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2022 και του 2023. «Εάν ρυθμιστεί το απαραίτητο πολιτικό περιβάλλον, το 2022 θα είναι λαμπρό» δήλωσε η Delta-EE.
Το ζητούμενο
Σύμφωνα με τις αναφορές του αναλυτή, με περισσότερα από 6 GW ανακοινωθέντων έργων να έχουν πλέον προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024, το «ενδιαφέρον στρέφεται στην δημιουργία ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέπει διεκπεραίωση των έργων αυτών». Η συνολική ζήτηση πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 9200 τόνους ετησίως το 2021 σε 600.000 το 2026.
Η έρευνα της Delta-EE προσδιορίζει το έργο Hydrospider στην Ελβετία ως παράδειγμα νομοθετικών πλαισίων που παρέχουν βιώσιμο περιβάλλον για εμπορική δραστηριότητα υδρογόνου, καθώς τα βαρέα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας στα επαγγελματικά οχήματα, επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν την ανταγωνιστικότητα κόστους με τα οχήματα ντίζελ.
Ο Robert Bloom (φωτογραφία), διευθυντής υπηρεσιών για την Παγκόσμια Υπηρεσία Πληροφοριών Υδρογόνου της Delta-EE, δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, πολλά έργα πράσινου υδρογόνου έχουν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί στην Ευρώπη, αλλά σχετικά λίγα έχουν καταλήξει στην τελική επενδυτική απόφαση. Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο θα δούμε να αναπτύσσεται το απαραίτητο περιβάλλον για τη σύνδεση των έργων. Τα μακροπρόθεσμα κίνητρα και η μακροπρόθεσμη πολιτική είναι τα κλειδιά της ιστορίας αυτής»
www.worldenergynews.gr