Όλα φωτίζονται τώρα από την αναστροφή των ροών του αγωγού Yamal εδώ και ένα μήνα, ως το μπλόκο του Nord Stream 2 από δικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Ντύσσεντολφ τον Άυγουστο του 2021.
Ακόμη και οι όποιες λύσεις για την Ευρώπη στο τελευταίο διάστημα, όσον αφορά τις προμήθειες του φυσικού αερίου ήλθαν από τα φορτία των τάνκερς LNG που προέρχονταν από τις ΗΠΑ, μέρος των οποίων ανήκε σε Έλληνες εφοπλιστές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, καθώς παρουσιάστηκε με υποαποθήκευση φυσικού αερίου όταν οι αμερικανικές εξαγωγές εφοδίασαν κυρίως τους Ασιάτες τους προηγούμενους μήνες. Οι Γερμανοί που είναι οι σταθμάχρες της Ευρώπης και ελέγχουν τις ροές φυσικού αερίου τήρησαν μια στάση, που έφτασε στο σημείο ο Πούτιν να τους κατηγορήσει για κερδοσκοπία με την μεταπώληση του φυσικού αερίου στην Πολωνία, λόγω της πρόσβασής τους μέσω διμερών συμβολαίων σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Πάντως αυτό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν πήγε.
Πριν την πρώτη διαδικτυακή επαφή Biden - Putin οι τιμές του αερίου έγραψαν το ιστορικό υψηλό στα 185 ευρώ/MWh και στην συνέχεια σταθεροποιήθηκαν στο επίπεδο των 70 - 85 ευρώ.
Παράλληλα η ΔΕΠΑ έκλεισε μια ικανοποιητικότατη συμφωνία με την GAZPROM και στην συνέχεια εισήλθαμε στην τελική φάση.
Η Ευρώπη χωρίς κέρδη βραχυπρόθεσμα
Το ουκρανικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, που φαίνεται ότι θα έχει μόνο χαμένους αν δεν υπάρξει πρόοδος στην διπλωματική οδό.
Η Ευρώπη είναι μέχρι τώρα χαμένη, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, με όλα τα σενάρια, καθώς κινδυνεύει μέσω του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε μιαν υπόθεση, που είναι αμφίβολλο, πόσο αφορά τους πολίτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας ακόμα και των Βορείων Χωρών. Οι Γερμανοί από την πλευρά τους αρχίζουν να υιοθετούν μια διττή στάση, όπως για παράδειγμα στην μεταφορά όπλων, ακόμα και η δήλωση του παραιτηθέντος ναυάρχου, δείχνει ότι τα γερμανικά αντανακλστικά απέχουν πολύ από κάποιες γραμμές της Ατλαντικής Συμμαχίας όπως περιγράφονται από τον γ.γ. της Γενς Στόλτεμπεργκ.
Και όλα αυτά συμβάινουν ενώ οι ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη παραμένουν στα ύψη απαιτώντας δεκάδες δισ για να καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την τρέχουσα χρονιά.
Οι Ευρωπαίοι ήδη πάιρνουν αποστάσεις και ζητούν να εξεταστούν με πολύ μεγάλη προσοχή μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τα αγγλοσαξονικά μέσα καλλιερούν το κλίμα έντασης αναφέροντας ότι οι Ρώσοι προετοιμάζουν δική τους κυβέρνηση στην Ουκρανία.
Από την πλευρά τους τα ρώσικα media φιλοξενούν απόψεις του Ούγγρου ΥΠΕΞ, που αναφέρει ότι πρώτα από όλα η Ουκρανία θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τις μειονότητές της και μετά να ασχοληθεί με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Πως η Ουκρανία θα περάσει στο δυτικό ενεργειακό στρατόπεδο
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ουκρανίας από την Ρωσία είναι η ουσία τους ζητήματος, γιατί από αυτήν εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εξάγοντας άνθρακα και ηλεκτρική ενέργεια. Όμως σύμφωνα με το FP το 2020 διαμετακομίστηκαν μέσω της Ουκρανίας μόλις 55,8 δισ κυβ. μέτρα έναναντι 89,6 το 2019.
Και για την περίοδο 2021-2014 θα πέσουν στα 40 bcm σε ετήσια βάση.
Η Ουκρανία πρέπει σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, να βελτιώσει την παραγωγικότητά της αλλά και την αξιοπιστία και διαφάνεια, καθώς την τελευταία τριετία το 20% των επενδύσεων της Nordic Finance ακυρώθηκαν για λόγους διαφθοράς.
Αυτό που ζητά η Δύση είναι η Ουκρανία να ξεφύγει από την ρωσική ενεργειακή επιρροή και να αναπτυχθεί ως ένα αυτόνομο ενεργειακό σταυροδρόμι, εμκεταλλευόμενη την προοπτική των σχέσεών της με την Ευρώπη αλλά και με κράτη όπως η Τουρκία που ελέγχει αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TransBalkan αλλά και ο υπό προγραμματισμό διασύνδεσης Αζερμπαϊζάν - Τουρκμενιστάν.
Μάλιστα τα LNG Terminals, δηλαδή τα FSRU που δημιουργούνται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κροατία μπορούν να παίξουν βάση διαμεταφοράς αμερικανικού LNG προς την Ουκρανία.
Εξάλλου το συμβόλαιο GAZPROM - NAFTOGAZ, που είναι η ουκρανική εταιρία λήγει το 2024.
Παράλληλα η Ουκρανία μπορεί και είναι ήδη σε θέση να λαμβάνει φυσικό αέριο, ρώσικο από την επιστροφή ποσοτήτων πoυ προέρχονται διαμέσου της Πολωνίας και εδώ μπορεί να είναι η απάντηση της αναστροφής των ροών του Yamal είτε της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, αλλά αυτό το στοιχείο δεν της λύνει το προβλημα μακροχρόνια.
Πέραν αυτών, έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αναπτύσσοντας την στροφή στην πράσινη ενέργεια και εξασφαλίζοντας προϋποθέσεις για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου, δημιουργώντας έτσι τις αναγκαίες προδιαγραφές να εισέλθει κάποτε στην Ένωση.
Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει, ότι πίσω από την κρίση που έχει ξεσπάσει η Δύση θέλει να μετασχηματίσει την Ουκρανία σε έναν δικό της ενεργειακό κόμβο, καθώς η τελευταία βρίσκεται σε μια γεωπολιτική θέση - κλειδί.
Το ερώτημα είναι πόσο θα ρισκάρει ο πρόεδρος Biden για να υλοποιηθούν σχεδιασμοί, που εμπεριέχουν σαφή ρίσκα ανάφλεξης.
Και ασφαλώς πως οι Γερμανοί θα σταθμίσουν τις δικές τους σχέσεις με τους Ρώσους.
www.worldenergynews.gr