Αυτό το έτος αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ. Παρά το αυξανόμενο κόστος για βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, οι προσθήκες νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος προβλέπεται να αυξηθούν στα 290 GW το 2021.
Η ετήσια έκθεση του IEA για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαπιστώνει επίσης ότι η ηλιακή, η αιολική και άλλες τεχνολογίες πρόκειται να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια. Οι νέες εγκαταστάσεις ηλιακής, αιολικής θα αυξηθούν στα 290 GW το 2021, προβλέπεται χαρακτηριστικά.
Οι προβλέψεις
Μέχρι το 2026, η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 60% από τα επίπεδα του 2020 σε πάνω από 4800 GW – που ισοδυναμεί με την τρέχουσα συνολική παγκόσμια δυναμικότητα ενέργειας ορυκτών καυσίμων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 95% της αύξησης της παγκόσμιας ισχύος έως το 2026, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά μόνο να παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ.
Η ποσότητα της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών που προστέθηκε την περίοδο 2021 έως 2026 αναμένεται να είναι 50% υψηλότερη από ό,τι από το 2015 έως το 2020. Αυτό οφείλεται στην ισχυρότερη υποστήριξη από τις κυβερνητικές πολιτικές και τους πιο φιλόδοξους στόχους καθαρής ενέργειας που ανακοινώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης COP26 για την Κλιματική Αλλαγή.
«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας που βλέπουμε σήμερα θέτουν νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι αυξημένες τιμές των ορυκτών καυσίμων καθιστούν επίσης τις ανανεώσιμες πηγές ακόμη πιο ανταγωνιστικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.
Οι προσδοκίες των χωρών
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2020. Η Κίνα αναμένεται να φτάσει τα 1200 GW συνολικής αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας το 2026 – τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον τρέχοντα στόχο της για το 2030.
Η Ινδία πρόκειται να έρθει στην κορυφή όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, διπλασιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις σε σύγκριση με το 2015-2020. Ευρώπη και ΗΠΑ είναι επίσης σε καλό δρόμο να επιταχυνθούν σημαντικά από τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αυτές οι τέσσερις αγορές μαζί αντιπροσωπεύουν το 80% της επέκτασης της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.
Ο Birol πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία είναι εξαιρετική, υποστηρίζοντας τον πρόσφατα ανακοινωμένο στόχο της κυβέρνησης να φτάσει τα 500 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και υπογραμμίζοντας τις ευρύτερες δυνατότητες της Ινδίας να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια. Η Κίνα συνεχίζει να επιδεικνύει τις δυνάμεις της στην καθαρή ενέργεια, με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υποδηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να επιτύχει μια κορύφωση στις εκπομπές CO2 πολύ πριν από το 2030».
Η έκθεση του IEA αναμένει ότι αυτή η αύξηση ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σημειωθεί παρά τις σημερινές υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και των μεταφορών.Ωστόσο, εάν οι τιμές των εμπορευμάτων παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το κόστος των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια θα επανέλθει στα επίπεδα που είδαμε τελευταία το 2015 και θα διαγραφούν τρία χρόνια μείωσης του κόστους για την ηλιακή ενέργεια.
www.worldenergynews.gr