Δεν θα είναι τόσο ισχυρό το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αν η Μετάλλαξη Δ έρχεται κάμψει τις προβλέψεις και προσδοκίες για τον τουρισμό.
Από την άλλη πλευρά πολλά θα κριθούν στην ταχύτητα αξιοποίησης του Πακέτου Ανάκαμψης και την δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων.
Παράλληλα οι σκελετοί του COVID με τις απώλειες σε λιανική και εστίαση θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα τους προσεχείς μήνες, οπότε και θα φανεί ποια μαγαζιά δεν θα ξανανοίξουν, όταν οι επιστρεπτέες θα σταματήσουν.
Οι τράπεζες είναι μεγάλο ερώτημα όσον αφορά το που θα δώσουν νέα καλά δάνεια και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, θα σημάνει την οριστική πτώχευση για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που είναι άγνωστο πόσους θα περιθωριοποιήσουν.
Η δε επιθετική τακτική των τραπεζών που ενεργοποιούν μετά την COVID εποχή διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς θα δημιουργήσει αναταραχή καθώς θα έλθει να πλήξει μετά από μια περίοδο – σοκ ήδη αποδυναμωμένα στρώματα.
Τρία σενάρια για τον τουρισμό
Ειδικά για τον τουρισμό υπάρχουν 3 σενάρια.
- Το μέσο μιλά για έσοδα 6 δις σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία του Ε. Βενιζέλος δείχνουν μέχρι τώρα για τον Ιούνιο αυξήσεις που έχουν υπερβεί το 60% του 2019, όπως και στην Κρήτη.
- Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με αυξημένο ειδικό βάρος στον οποίο οι Βρετανοί θα μείνουν εκτός. Αν ο Αύγουστος είναι ισχυρός τότε τα νούμερα μπορεί να ξεπεράσουν το 45% του 2019 και τα ετήσια έσοδα να οδηγηθούν στα 7,5 -8 δις, εξέλιξη που αποτελεί το καλό σενάριο.
- Αν η Μετάλλαξη Δ' τινάξει στον αέρα τον τουρισμό το δυσμενές σενάριο μιλά για έσοδα μόλις στα 4,25 δις στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 5 δις. Αυτό όμως είναι πρώιμο ακόμα να το εκτιμήσει κανείς, αλλά από την άλλη πλευρά το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 35% που σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα τις προϋποθέσεις για τείχος ανοσίας.
Κόλλησε το Χρηματιστήριο
Το χρηματιστήριο τα δείχνει όλα αυτά και έχει χάσει το ανοδικό μομέντουμ που οι υπεραισιόδοξοι το έβλεπαν άμεσα στις 1.000 μονάδες, ενώ οι διεθνείς αγορές σημειώνουν νέα ρεκόρ.
Πέραν των εξωστρεφών ομίλων, των ενεργειακών και των καινοτόμων η αγορά αυτή θα ανακτήσει το μομέντουμ αφού πεισθεί για την δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Δεν πρέπει να παραγνωρίσει κανείς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει και ξεκινάνε καθώς και μια εμπροσθοβαρή στρατηγική για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικοδομική δραστηριότητα επίσης δείχνει σημάδια ανάκαμψης με προοπτικές ειδικά στα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ στις ράγες μπαίνει και το project του Ελληνικού. Αυτό είναι και το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης που θα χρησιμοποιήσει τους επόμενους μήνες, αλλά χρειάζεται και ένα εύλογο χρόνο προετοιμασίας για να υλοποιηθεί.
Στο βάθος η νέα δημοσιονομική προσαρμογή
Στην πιο μακροπρόθεσμη εικόνα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2022 και εφόσον η πανδημία βρίσκεται στο τέλος της η γερμανική πλευρά θα θέσει την προτεραιότητα της επιστροφής στην δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτό θα έχει στόχο την αναστροφή του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μιλάμε για νούμερο που μπορεί να αντιστοιχεί σε 7 ποσοστιαίες μονάδες. Και για αυτά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Πολλά πάντως και εδώ θα εξαρτηθούν από το μέγεθος στοχευμένης απορρόφησης του πακέτου ανάκαμψης.
www.worldenergynews.grA