Τελευταία Νέα

EΛΕΤΑΕΝ: Μόνο το 3% των νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ υλοποιούνται

EΛΕΤΑΕΝ: Μόνο το 3% των νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ υλοποιούνται
Οι «a priori» αποκλεισμοί …σκοτώνουν τις επενδύσεις, υποστηρίζει σε υπόμνημά της η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει άνετα τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς αιολικά πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura, επιχειρεί να καταρρίψει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), σε υπόμνημα που απέστειλε προ ημερών στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Ειδικότερα, η ένωση παραθέτει στατιστικές που καταδεικνύουν ότι το ποσοστό επιτυχίας μιας νέας αίτησης για αιολικό πάρκο είναι της τάξης του 3%. Το πλήθος των αιτήσεων ή και αδειών που χορηγούνται δεν οδηγεί σε ανάλογες υλοποιήσεις των επενδύσεων, όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία που υπέβαλλε στο ΥΠΕΝ.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για το αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό, αποκλείοντας τις περιοχές Natura, θα πρέπει, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, να λογαριάσουν τους περιορισμούς και αποκλεισμούς από τις πολλαπλές υπηρεσίες που γνωμοδοτούν, όπως επίσης και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την εύλογη προσπάθεια χωροθέτησης των έργων κατά τρόπο συμβατό με τις βουλήσεις της τοπικής κοινωνίας σε κάθε περιοχή εγκατάστασης.

Ακόμα και για όσα έργα έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), αυτές αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τον αρχικό σχεδιασμό με ανεμογεννήτριες που δεν είναι πλέον διαθέσιμες ή δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές. «Είναι  και αυτό ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τον κλάδο μας εξαιτίας της μακράς χρονοβόρας αδειοδοτικής διαδικασίας.

Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΕΠΟ αυτών θα πρέπει να τροποποποιηθεί και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί», αναφέρεται στο υπόμνημα προς τον κ. Αμυρά, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura έχει απολύτως διαχειρίσιμες και προβλέψιμες πραγματικές επιπτώσεις, οι οποίες κατά κανένα τρόπο δεν δικαιολογούν την έκταση και την ένταση των οριζόντιων αποκλεισμών που κατά καιρούς προτείνονται.

Να μετρηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις στο δίκτυο Natura

Γι΄ αυτό προτείνει να αναλάβει το ΥΠΕΝ την υλοποίηση ενός προγράμματος απολογιστικής μέτρησης των πραγματικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στο δίκτυο Natura και γενικά στη βιοποικιλότητα, με την εμπλοκή τόσο της ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και φορέων και οργανώσεων που εκφράζουν σκεπτικισμό ή απόψεις ενάντια στην αιολική ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.

Όσον αφορά στις πιέσεις τοπικών παραγόντων για a priori αποκλεισμούς χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, σε περιοχές Natura, ή σε μεγάλα υψόμετρα  _ π.χ. άνω των 1.200 μ. όπως έχει προτείνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης _  τα μέλη της επιστημονικής ένωσης για την αιολική Ενέργεια υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανατρέψουν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης. Οι πιέσεις για οριζόντιες απαγορεύσεις διαμορφώνουν ορισμένες φορές μια ανακριβή εικόνα, γι΄ αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ τεκμηριώνοντας τον αντίλογο καταγράφει, με συγκεκριμένα δεδομένα, την πραγματικότητα:

-         Το 37,1% της ελληνικής επικράτειας με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων (όπου κατ’ εξοχήν εντοπίζεται το αιολικό δυναμικό) έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια απαγόρευση της αιολικής ενέργειας από τις Natura, ούτε πάγωμα των υπό ανάπτυξη επενδύσεων.

-         Εντός Natura λειτουργούν ήδη 717 ανεμογεννήτριες, μέσης ισχύος 1,3 MW και μέσης διαμέτρου 59μ.  Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας στις συγκεκριμένες περιοχές δεν δικαιολογούν την ένταση των αντιδράσεων ούτε στηρίζουν τους ισχυρισμούς, οι οποίοι συνήθως περιορίζονται στα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν εντός Natura και όχι στα έργα που ήδη λειτουργούν στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η χώρα μας διαθέτει τα κατάλληλα αυστηρά θεσμικά εργαλεία για την εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε δραστηριότητας, οπότε οι οριζόντιες απαγορεύσεις μόνο προβλήματα μπορεί να φέρουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης