Τελευταία Νέα

Αιτήσεις 16,8 GW φωτοβολταϊκών και 6,9 GW αιολικών στον κύκλο Δεκεμβρίου

Αιτήσεις 16,8 GW φωτοβολταϊκών και 6,9 GW αιολικών στον κύκλο Δεκεμβρίου
Λίγο πριν εκπνεύσει η λήξη της προθεσμίας, είχαν κατατεθεί 1.200 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 24 GW
Σχετικά Άρθρα

Στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου υποβολής αιτήσεων για έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού, υποβλήθηκαν στην ΡΑΕ σημαντικές προτάσεις για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο των ήδη εγκατεστημένων μονάδων στη χώρα.

Μάλιστα, λίγο πριν εκπνεύσει η λήξη της προθεσμίας (χθες τα μεσάνυχτα), είχαν κατατεθεί 1.200 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 24 GW.

Συγκριτικά, το σύνολο των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα φθάνουν τα 7,5 GW. Αν και η έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο ο όγκος των αιτήσεων αποτελεί ένδειξη για το υψηλό ενδιαφέρον.

Στα φωτοβολταϊκά η μερίδα του λέοντος

Η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορούσε φωτοβολταϊκά (πάνω από 850 αιτήσεις για 16,8 GW), με τα αιολικά να ακολουθούν (250 αιτήσεις για 6,9 GW). Tα μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά (συνδυασμός τεχνολογιών) και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού αποτέλεσαν την υπόλοιπη ισχύ.

Σημειώνεται ότι όσα λέγονταν περί μειωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ΑΠΕ, διαψεύστηκαν. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό και δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσοίωνες εκτιμήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης