Ενέργεια

"Αγκάθι" η διαχείριση του 17% της ΔΕΗ - Το παρασκήνιο των εξελίξεων

Σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα αναμένεται να κριθεί με τον ανασχηματισμό. Σε οικονομικό επίπεδο σχετίζεται με το "μπλεγμένο κουβάρι" της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ. 
Η διαχείριση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ παραμένει το βασικό αγκάθι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. 
Το ζήτημα αναμένεται να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο, από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, όσον αφορά την παραμονή ή όχι του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Ωστόσο για να επιλυθεί το οικονομικό ζήτημα που σχετίζεται με το μπλεγμένο κουβάρι της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και κατά συνέπεια μέρος της αξίας του αντιστοιχεί και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το 17%, θα πάρει χρόνο. 
Αυτό άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.    
Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη έριξε τους πολιτικούς τόνους και άμβλυνε το κλίμα ρήξης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο το ερώτημα για την πώληση ή όχι του 17% παραμένει.....

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει «σηκώσει» το θέμα όλους τους τελευταίους μήνες υποστηρίζοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας. 
Θεωρεί ότι το 17% της ΔΕΗ θα πρέπει να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και να μεταφερθεί στο υπερταμείο μαζί με το 34%, που ήδη έχει μεταφερθεί εκεί και να παραμένει έτσι ο έλεγχος του 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο.  
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μέσω των Μνημονίων είναι ότι η περιουσία του δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτό.     
Χθες μάλιστα, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του με τους δανειστές, περιέγραψε τη θέση του με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. 
Χαρακτήρισε «παρωχημένο» το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τους παραπλήσιους σχεδιασμούς για το 65% της ΔΕΠΑ και για τα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για ψίχουλα, (peanuts, ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) και για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους. 

Τι υποστηρίζει ο Μανώλης Παναγιωτάκης 

Στις αναφορές αυτές του Πάνου Σκουρλέτη απάντησε εμμέσως πλην σαφέστατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με έναν εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, ο οποίος πάντως προκάλεσε έκπληξη.  
Ο κ. Παναγιωτάκης επί της ουσίας υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς και κυρίως η συμφωνία με τους δανειστές για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, προκαλούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στην επιχείρηση, από μια ενδεχόμενη πώληση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου. 
Μάλιστα υπονόησε ότι η αντιπαράθεση σε επίπεδο αριθμών έχει σημειολογικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα και τόνισε: 
«Εναπόκειται στην κυβέρνηση να εκτιμήσει, ενόψει των υφιστάμενων παλαιότερων δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι να μεταφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο» (το 17% της ΔΕΗ). 
«Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν αφορά τη ΔΕΗ αλλά το κράτος, ως βασικό μέτοχό της, εντούτοις απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά». 
«Αντίθετα υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση. Άλλωστε το κράτος – Υπερταμείο και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία. Και βέβαια πέραν της σημειολογίας των αριθμών όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι η ΔΕΗ θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία».
Όμως το ζήτημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ δεν είναι μόνο πολιτικό και σημειολογικό αλλά και οικονομικό. 
Και τούτο διότι εντός του 17% συμπεριλαμβάνεται κατ΄ αντιστοιχία και η αξία του ΑΔΜΗΕ ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του 24% του μετοχικού του κεφαλαίου. Θα πρέπει να ακολουθήσει η απόσχιση του από τη ΔΕΗ και η μεταβίβαση του 51% σε εταιρία του δημοσίου. 
Έτσι εάν δεν ξεκαθαριστεί το πλήρως η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση σε σχέση με τη ΔΕΗ. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης