Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βραχυκύκλωμα» της ΡΑΕ βλέπει το προσωπικό στη μελέτη για το νέο οργανόγραμμα

tags :
«Βραχυκύκλωμα» της ΡΑΕ βλέπει το προσωπικό στη μελέτη για το νέο οργανόγραμμα
Εργαζόμενοι της Αρχής επισημαίνουν ότι το οργανόγραμμα παραγκωνίζει τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες, καθώς και τα διεθνή θέματα
Αντιμέτωπο με νέες αλλαγές έρχεται το προσωπικό της ΡΑΕ, λίγους μόλις μήνες μετά την εφαρμογή νέου Οργανογράμματος, του λεγόμενου Οργανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα εργαζόμενους της Αρχής, οι αλλαγές που υποδεικνύονται από τη μελέτη του συμβούλου «μεταφράζονται» σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες υπονομεύουν τον ρυθμιστικό ρόλο της Αρχής.

Όπως παρατηρούν οι ίδιοι εργαζόμενοι, παρόλο που ο συντάκτης της μελέτης είναι έγκριτος σύμβουλος, με διεθνή εμπειρία, το πνεύμα της μελέτης υποδηλώνει πως δεν έχει απόλυτη εικόνα των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Επίσης, οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία κατά πόσο αν η πρόταση είναι συμβατή με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Το προσωπικό έχει μεταφέρει τις ενστάσεις του με τη διοίκηση της Αρχής και ελπίζει ότι θα λυθούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επικοινωνία με τη διοίκηση, οι εργαζόμενοι έχουν επισημάνει ως σημαντικότερα προβλήματα τον παραγκωνισμό των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων και των Διεθνών Θεμάτων, όπως επίσης και την απαξίωση του διοικητικού προσωπικού.

Όσον αφορά τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες, το πρόβλημα φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός ότι καταργείται η υφιστάμενη Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων. Τη θέση της παίρνει μία νέα Διεύθυνση, των Περιβαλλοντικών Πόρων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η σφαίρα ευθύνης της.

Στην ίδια Διεύθυνση τμήματα χωρίς συνάφεια

Παράλληλα, αναστάτωση έχουν δημιουργήσει οι προωθούμενες αλλαγές στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Στρατηγικής, υπό την οποία προτείνεται να υπαχθούν τμήματα με αντικείμενα τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια. Έτσι, για παράδειγμα, στην εν λόγω Διεύθυνση πρόκειται να ενταχθεί το Τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού, αλλά και το Τμήμα Εκδόσεων.

Επιπλέον, απορία δημιουργεί το γεγονός ότι στο διοικητικό προσωπικό δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί σε μία μόνο Διεύθυνση. Κάτι που περικόπτει τις προοπτικές εξέλιξης, παρά τον μεγάλο αριθμό συμβάσεων που «τρέχει» η ΡΑΕ. Επίσης, ανησυχία προκαλεί η δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων από διευθυντές, με δεδομένο ότι αν οποιαδήποτε δαπάνη κριθεί παράτυπη, τότε η ευθύνη θα βαραίνει τους ίδιους.

«Παράθυρο αισιοδοξίας» για το προσωπικό αποτελεί η επικοινωνία του με τη διοίκηση της ΡΑΕ, μέσω της οποίας εκτιμά ότι θα αποσοβηθούν οι οποίες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη λειτουργία της Αρχής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την επεξεργασία της μελέτης, με δεδομένη τη συχνότητα με την οποία συνεδριάζει πλέον η Ολομέλεια, αλλά και τα νέα χρονικά όρια για τη συζήτηση στην Ολομέλεια κάθε επιμέρους θέματος.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης