Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Κρίσιμο το επόμενο 2μημο για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΔΔΗΕ, Λάρκο και Αποθήκη Καβάλας

Κ. Χατζηδάκης: Κρίσιμο το επόμενο 2μημο για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΔΔΗΕ, Λάρκο και Αποθήκη Καβάλας
Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να συγχρονιστούν, να ξεκινήσουν το τελευταίο 10μερο του Νοεμβρίου

Σημαντική ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας και της ΛΑΡΚΟ πρόκειται να δοθεί το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο Renewable and Storage Forum.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το Wacc της εταιρείας για το 2020 ενώ η αντίστοιχη απόφαση για την περίοδο 2021-2024 θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό είπε ο υπουργός θα δοθεί ορατότητα στους ενδιαφερόμενους για το ύψος της απόδοσης της επένδυσής τους ενώ το α’ 10μερο του Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ θα οργανώσει Ιnvestors Day για τον ΔΕΔΔΗΕ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το market test από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης που είναι η Goldman Sachs και η  Eurobank.

Στόχος είναι η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας να ολοκληρωθεί το α’ 6μηνο του 2021.

Σε ότι αφορά την αποθήκη της Καβάλας, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι εντός του Νοεμβρίου η ΡΑΕ θα εκδώσει απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης διευκολύνοντας έτσι τους υποψήφιους επενδυτές να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Για την ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που ξεκαθαρίζει ποια περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην εταιρεία και ποια στο δημόσιο, ξεκινούν οι δυο διαγωνισμοί φ=για την μακροχρόνια παραχώρηση των εγκαταστάσεων τη Λάρισας από το Δημόσιο με διαδικασία που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ και για την πώληση των ορυχείων της Καστοριάς και της Εύβοιας με διαδικασία που θα τρέξει ο Διαχειριστής.

Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να συγχρονιστούν, να ξεκινήσουν το τελευταίο 10μερο του Νοεμβρίου  και να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ σε ένα επενδυτικό σχήμα.

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, ο υπουργός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του παρόντος στο μείζον ζήτημα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, τονίζοντας πάντως ότι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους.

Προανήγγειλε την σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιστημονικού επιπέδου για τη διαμόρφωση νπμθετικού παλισίου που θα αφορά την τεχνολογία του υδρογόνου ενώ όπως είπε στις 15/11 θα παροσυιαστε’ί το πρώτο σχέδιο για την αξιοποίηση των χρήματων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο το 37,5% των πόρων θα κατευθυνθούν στον πράσινο πυλώνα.

Οι οχτώ άξονες των προτάσεων του υπουργείου για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής:

-Απολιγνιτοποίηση,  
-Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα,
-Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων,
-Ηλεκτροκίνηση,
-Εεπέκταση των ενεργειακών δικτύων,
-Προστασία της φύσης
-Δημιουργία μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας όχι μόνο από το Δημόσιο αλλά και με στήριξη ιδιωτικών έργων.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (16/11) θα δημοσιοποιηθεί ο Οδηγός του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ καθώς και ότι το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των Δήμων της χώρας για την εκπόνηση σχεδίων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης