Τελευταία Νέα

IEA: Έτος - ρεκόρ προμηνύεται το 2020 για τις ΑΠΕ με αύξηση κατά 200 GW - To 2025 θα ειναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρισμού

IEA: Έτος - ρεκόρ προμηνύεται το 2020 για τις ΑΠΕ με αύξηση κατά 200 GW - To 2025 θα ειναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρισμού
Το 2021 η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιταχυνθεί με κινητήριες δυνάμεις Ευρώπη και Ινδία

Οι νέες προσθήκες ΑΠΕ θα φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σε αντίθεση με τις μειώσεις που προκαλούνται από την πανδημία κορονοϊού στους τομείς των ορυκτών καυσίμων.

Η έκθεση του IEA που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αναφέρει ότι σχεδόν το 90% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 θα είναι ανανεώσιμη, με μόλις το 10% να τροφοδοτείται από φυσικό αέριο και άνθρακα. Η τάση θέτει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε καλό δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας το 2025, εκτοπίζοντας τον άνθρακα, ο οποίος κυριαρχεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Η αυξανόμενη αποδοχή της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχει καταστήσει την ανανεώσιμη ενέργεια όλο και πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Ο IEA αναφέρει ότι οι μετοχές σε κατασκευαστές ανανεώσιμων συσκευών και προγραμματιστές έργων έχουν ξεπεράσει τους περισσότερους μεγάλους δείκτες χρηματιστηρίου και ότι η αξία των μετοχών σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η αγορά των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο IEA προτείνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη πιο γρήγορα εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου, Joe Biden.

«Οι ανανεώσιμες δυνάμεις αψηφούν τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία, δείχνοντας ισχυρή ανάπτυξη, ενώ άλλοι πυροδοτούν τον αγώνα», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, συμπληρώνοντας ότι:  «Η ανθεκτικότητα και οι θετικές προοπτικές του κλάδου αντικατοπτρίζονται σαφώς από την διαρκή διάθεση των επενδυτών». Τα ορυκτά καύσιμα είχαν μια ταραχώδη περίοδο το 2020, καθώς τα μέτρα που σχετίζονται με το Covid έπληξαν σημαντικά την ζήτηση.

««Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, τερματίζοντας τις πέντε δεκαετίες άνθρακα ως ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Birol. «Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να τροφοδοτήσουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας»

loperty

Η χωρητικότητα - δυναμικότητα της ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 18 φορές από το 2010 και η αιολική ενέργεια κατά τέσσερις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρείχε το 77% της πράσινης ενέργειας το 2010, αλλά έχει μειωθεί στο 45% το 2020.
Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής χρήσης ενέργειας, με την καύση καυσίμων στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη θέρμανση να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εκπομπές ενέργειας.

O IEA προβλέπει ότι η νέα ανανεώσιμη χωρητικότητα σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί κατά 200 GW το 2020, καθοδηγούμενη από την Κίνα και τις ΗΠΑ.


Tο «δυνατό» 2021 

Θα υπάρξει ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021, δήλωσε ο ΙΕΑ, όταν η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις.
Ωστόσο, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρώς το 2022 σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει φωτεινή αυγή μετά το Covid για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.

Η ανάλυση για το Guardian, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (9/11), έδειξε ότι πολύ περισσότερα από τα κονδύλια ανάκαμψης του κορoνοϊού που δαπανήθηκαν από κυβερνήσεις προορίζονταν για τομείς ορυκτών καυσίμων παρά για πράσινα έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης