Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Δεν σηκώνει άλλη "στραβή" με φορολογία στο Χρηματιστήριο - Ξεκινούν επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης

Δεν σηκώνει άλλη
Κρίσιμο το τι θα πει ο Πρωθυπουργός στην Morgan Stanley - Σε αναμονή του νομοθετήματος με κίνητρα από τον ΥΠΟΙΚ

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά, καθώς υπάρχει απουσία αγοραστών, αν και οι κεφαλαιοποιήσεις παραμένουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τις ενεργειακές μετοχές ειδικά.
Όπως έχουμε αναφέρει, η αγορά και ειδικά οι ξένοι έχουν κλονισμένη εμπιστοσύνη μετά τις αιφνίδιες φορολογήσεις που έγιναν μετά τις Ευρωεκλογές στα διυλιστήρια, κίνηση για την οποία το Μαξίμου έχει αναθεωρήσει μετά την ζημιά που δημιουργήθηκε στις επενδυτικές προσδοκίες.

Τα βλέμματα στρέφονται στο road show της Morgan Stαnley την μεθεπόμενη εβδομάδα στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και στο νομοθέτημα του Υπουργού  Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, για νόμο κινήτρων στο Χρηματιστήριο.
Αυτό ελπίζεται ειδικά, ότι θα αναστρέψει το κλίμα ουδετερότητας που κυριαρχεί, καθώς οι μεγάλοι χρηματιστές αναφέρουν ότι το επενδυτικό στόρυ της Ελλάδας έχει ξεθωριάσει προς το παρόν.

Οι ξένοι θα περιμένουν να δουν οπωσδήποτε τι θα αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η επιφυλακτικότητά τους εκδηλώνεται με κάθε τρόπο, όπως την περασμένη Παρσκευή, λόγω της παράτασης ειδικού φορολογικού καθεστώτος με στις τράπεζες της Ισπανίας. Ανησυχούν ότι κάποια νέα φορολογία μπορεί να υπάρξει στον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα στο προσκήνιο έρχονται και οι μεγάλες ενεργειακές, για τις οποίες αναμένονται οι αποφάσεις σε σχέση με τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, όπου αν υπάρξει κάποια μορφή ατυχούς φορολόγησης, όπως το περασμένο καλοκαίρι, που επιβάρυνε μονοσήμαντα και αναποτελεσματικά τους ηλεκτροπραγωγούς φυσικού αερίου, θα είναι μια ακόμα ευθεία βολή στην αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παράλληλα η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης από τις ελαφρές κινήσεις του προέδρου Biden αποτελούν επίσης μια εστία αβεβαιότητας, που μπορεί να ανατραπεί όμως με τις παρεμβάσεις Trump, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Για την Ευρώπη η επόμενη ημέρα μπορεί να γίνει μια ευκαιρία, καθώς ο απεγκλωβισμός από την θανάσιμη ενεργειακή κρίση, στην οποία την έσπρωξε το ουκρανικό, σε συνδυασμό με μια πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και υιοθέτησης προτάσεων Ντράγκι, μπορεί να επαναφέρει τις θετικές προσδοκίες.

Το πολιτικό ερώτημα για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και οικονομιών είναι, πως θα εξελιχθούν οι διάδοχες καταστασεις, καθώς στην Γερμανία αναμένεται να επικρατήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες του Merz στις επικείμενες εκλογές, οι οποίοι ήδη επιχειρούν να αποκαταστήσουν επαφές με τον πρόεδρο Trump, κάτι που ήδη υλοποιεί ο Olaf Sholtz, αρνούμενος τουλάχιστον, να βοηθήσει τους Ουκρανούς με πυραύλους.

Το χρηματιστήριο του Παρισιού εξάλλου μετά την αποτυχία Makron κατά τις Ευρωεκλογές είναι πρωταθλητής στις υποαποδόσεις.

Το σκηνικό στην ελληνική αγορά από πλευράς πολιτικών ισορροπιών είναι σαφώς καλύτερο, ειδικά μετά την απορρόφηση κραδασμών Σαμαρά, όπως υπάρχει μπροστά η προεδρική εκλογή, καθώς και η δυσαρέσκεια μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων απέναντι στην κυβέρνηση. Προς το παρόν όμως όλα θα κριθούν από την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.


BETA: Τα καλά αποτελέσματα του 9μήνου "χάνονται"

 

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης δεν άφησε τα θεμελιώδη να οδηγήσουν την αγορά με αποτέλεσμα οι εντολές αγορών να έχουν αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα. Η αναχαίτιση των πιέσεων άφησε μια αίσθηση ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ χρηματοοικονομικών και εμποροβιομηχανικών τίτλων ενώ οι συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν σχεδόν μοιρασμένες. Τα καλά αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχουν φανεί στην Αγορά εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής που υιοθετεί σενάρια επέκτασης της πολεμικής διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο πόλεμος έχει περάσει πλέον σε άλλο στάδιο χωρίς να είναι ορατό το αν είμαστε πιο κοντά στην λήξη του ή στο σημείο μεγαλύτερης εμπλοκής χωρών. Είναι επομένως δύσκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον νέων οι Ευρωπαϊκές μετοχές να κινηθούν αυτόνομα με μοναδικό γνώμονα τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις. Στην παρούσα φάση τα καλά θεμελιώδη των επιχειρήσεων και η ικανοποιητική εικόνα της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού λειτουργούν περισσότερο σαν δίχτυ ασφαλείας παρά ως κίνητρο αγορών, στο βαθμό τουλάχιστον που υπό κανονικές συνθήκες θα τύγχαναν από την επενδυτική κοινότητα.

Παρόλα αυτά επισημαίνεται η προθυμία από το βασικό κορμό των εισηγμένων επιχειρήσεων εκτός από την δημοσίευση των επιδόσεων τους να επικαιροποιήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους (πρόσφατα ΔΕΗ, Motor Oil, κλπ) δείχνοντας μια σχετική βεβαιότητα για την ικανότητα τους να αυξήσουν με συστηματικό τρόπο τα μεγέθη τους.


Ουδέτερη τεχνικά η εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και μετρίασε τις αρχικές εβδομαδιαίες απώλειες δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα καθώς οι 1.400 μονάδες βγάζουν προσφορά. Οι ταλαντωτές επανήλθαν σε ουδέτερα επίπεδα ενώ όλο το σετ τεχνικών δεικτών παραμένει σε φάση πώλησης. Το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης σε ανοδική έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα προς τις 1.407 μονάδες, επίπεδο που εκτός από την ύπαρξη του καθοδικού χάσματος τιμών της περασμένης Δευτέρας (1.403 -1401) έχει διαδοχικές αντιστάσεις από τον κινητό μέσο όρο των 200 (1.400) και 30 ημερών (1.407).

Από το Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών. Η συνθήκη εξόδου από αυτό το μοτίβο προϋποθέτει η Αγορά να υπερβεί τις 1.435 μονάδες αλλάζοντας τα δεδομένα του βραχυπρόθεσμου καναλιού. Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους ότι η αγορά βγάζει αντιδράσεις στις τοπικές υπερβολές της.

Βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία της Αγοράς δεν δείχνει να έχει εκτονωθεί καθώς οι ανοδικές εξάρσεις δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή αυξημένου τζίρου που θα έδινε ένα σινιάλο ισχυρών εισροών. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι μέρος του ταμπλό μπορεί να αντισταθμίσει τις τραπεζικές πιέσεις και να ισορροπήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι νεωτέρας.

Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον με βάση τις προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Την Δευτέρα θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων την Δευτέρα θα ανακοινώσουν μεγέθη γ’ τριμήνου οι ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης, την Τρίτη ακολουθούν Φουρλής και Κρι – Κρι και την Πέμπτη την αυλαία ρίχνει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ακόμα, την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας (προηγ. δημοπρ. 2,71%).

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και η ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11). Τέλος επισημαίνεται ότι η προσεχή Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή.


Οι κεφαλαιοποιήσεις


BETA2_4.png


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης