Πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Green Deal είναι η ΔΕΗ η οποία δεν προτίθεται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο ως προς τον σχεδιασμό απόσυρσης των λιγντιτικών της μονάδων, βασισμένη, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης μιλώντας στις παρουσιάσεις που πραγματοποιεί.
«Η διατήρηση μη οικονομικά αποδοτικών μονάδων για την παροχή διαθεσιμότητας ισχύος και εξασφάλιση της επάρκειας του συστήματος είναι εφικτή κάτω από ένα κάποιο καθεστώς αποζημίωσης, σε συμφωνία με το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σε απάντησή του προ ημερών σε κοινοβουλευτική ερώτηση. Προσθέτει ωστόσο ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) «οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα ήταν επιλέξιμες για συμμετοχή σε τέτοιο μηχανισμό που θα επέτρεπε την οικονομική ενίσχυση έως το 2030».
Οπότε δεν προβλέπεται συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2026, οπότε προβλέπεται το σβήσιμο των φουγάρων στις λιγνιτικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της επιχείρησης.
Το ζητούμενο είναι τι συμβαίνει με το πρόγραμμα «Δίκαιης Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» (ΔΑΜ) που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν το 2022 για τις δυο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας και τις επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην καταρρεύσουν οικονομικά και κοινωνικά οι δύο περιοχές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ενεργοποιηθεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού των 1,63 δισ. ευρώ, με τους διαθέσιμους πόρους να έχουν κατευθυνθεί στα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν μέσω των έξι προσκλήσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, οι οποίες ανήλθαν στα 976 εκατ. ευρώ.
Ο δε συνολικός προϋπολογισμός αυτών των σχεδίων ξεπέρασε τα 465 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης κατά περίπου 141%). Πρόκειται για αιτήσεις χρηματοδότησης που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάδιο αξιολόγησης και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται σταδιακά, έως το τέλος του έτους. Το 2025 αναμένεται ότι θα τεθούν σε υλοποίηση όλα τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Προσκλήσεις για Sunlight και Wonderplant - Aπόρριψη της Advent
Όσο για τις επενδυτικές προτάσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια που συμμετείχαν στη ανοιχτή πρόσκληση της Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση η προ-αξιολόγησή τους πραγματοποιήθηκε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και κυρίως στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση σχεδίου του Κανονισμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο ίδιος, την τελική απόφαση υλοποίησής τους και υποβολής αίτησης ενίσχυσης λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies «Green HiPo» και την υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι αξιολογήθηκε αρνητικά και απορρίφθηκε, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.
Είχε απευθυνθεί αποκλειστικά στην εταιρία Advent και είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τις σχετικές για τις κρατικές ενισχύσεις διατάξεις, τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου 2021- 2027, που διέπει όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και το ειδικό Καθεστώς Ενίσχυσης Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Ως προς την εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων της Sunlight και της Wonderplant, εντός του έτους, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 θα εκδώσει προσκλήσεις, που να καλύπτουν τους συγκεκριμένους τομείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Sunlight σχεδιάζει να αναπτύξει ένα gigafactory, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία για παραγωγή μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας βιομηχανικές εφαρμογές, έργο που πέτυχε επιδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund.
Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ΔΑΜ έχει ενεργοποιηθεί μέσω προσκλήσεων το 53% των πόρων που προβλέπονται για τη Δυτική Μακεδονία και το 50% των πόρων για τη Μεγαλόπολη, με έμφαση στις προτεραιότητες της επιχειρηματικότητας της έρευνας, της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού.
Το ποσοστό των εντάξεων στις προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί και για τις δύο περιοχές ανέρχεται περίπου στο 45%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ή και ένταξης. Η υλοποίηση των έργων του προγράμματος αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί από τις αρχές του 2025.
www.worldenergynews.gr