Κεκλεισμένων των θυρών ΕΔΕΥΕΠ - Επενδυτές για τα Υπεράκτια στις αρχές Δεκεμβρίου - Στόχος να κατευναστούν οι επιφυλάξεις

Κεκλεισμένων των θυρών ΕΔΕΥΕΠ - Επενδυτές για τα Υπεράκτια στις αρχές Δεκεμβρίου - Στόχος να κατευναστούν οι επιφυλάξεις
Στα 60 -70 εκατ ευρώ το κόστος των μελετών - Ποιές περιοχές έχουν προβάδισμα για την ΚΥΑ - Στόχος η κάμψη των αντιδράσεων

Συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για τα υπεράκτια επενδυτές κεκλεισμένων των θυρών, διοργανώνει η ΕΔΕΥΕΠ στις αρχές Δεκεμβρίου σε ειδικό workshop, όπου θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια και θα γίνει μια πρώτη διαβούλευση για να καταγραφούν οι σκέψεις και οι ανησυχίες τους αλλά και οι προϋποθέσεις που θεωρούν ότι πρέπει να πληροί ο διαγωνισμός που σχεδιάζεται το 2027.

Όλοι όσοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, 10-20 επενδυτές Έλληνες και ξένοι, πολλοί από τους οποίους θα κατέβουν σε κοινοπραξίες στο διαγωνισμό, θα συμμετέχουν στη συνάντηση αυτή, θα ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα, και από την άλλη η ΕΔΕΥΕΠ θα λάβει σημαντική πληροφόρηση για το πώς πρέπει να σχεδιαστεί ο διαγωνισμός για να έχει επιτυχία.

Σημειώνεται, ότι ήδη η απόφαση να κάνει τις μελέτες η ΕΔΕΥΕΠ, ελήφθη προκειμένου να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος της πρώτης φάσης και να μειωθούν οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις, ώστε ευκολότερα να επιλέξουν οι επενδυτές την Ελλάδα για τα επενδυτικά τους πλάνα.

Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, στόχος της διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ είναι να καταφέρει να διοργανώσει έναν απόλυτα επιτυχημένο διαγωνισμό το 2027 και γι αυτό δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους, προκειμένου να προλαβαίνει εν δυνάμει προβλήματα και να εξασφαλίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.


Αποδοτικότητα, Τοπικές αντιδράσεις, Βιωσιμότητα έργων


Πολλά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται το 2025 και θα αποδείξουν τόσο την αποδοτικότητα των έργων, όσο και το ύψος της στήριξης που απαιτούν και θα αποτελέσουν τη βάση για το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεύτερο σημείο κλειδί, εκτός από την αποδοτικότητα των έργων είναι το ευρύτερο πλαίσιο, από την εφοδιαστική αλυσίδα για την εύκολη και χαμηλού κόστους κατασκευή τους μέχρι τη κοινωνική αδειοδότηση , δηλαδή τη θετική αποδοχή των έργων από τις τοπικές κοινωνίες. Οι αντιδράσεις που καταγράφονται είναι τεράστιες σε μέρη όπως η Δονούσα, αλλά και στο σύνολο γενικά των περιοχών που έχουν επιλεγεί.

Στόχος είναι να γίνει ένας πολύ ανταγωνιστικός διαγωνισμός, ώστε και να πέσουν οι τιμές και τα έργα να είναι βιώσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για να είναι μια αγορά ελκυστική για επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά ο Gonzalo Saenz de Miera, Global Director of Climate Change and Alliances at the Chairman’s Area, της Iberdrola, σε πάνελ στην COP29 στο Μπακού του Αζερμπαιταζάν.

Όπως είπε για να επενδύσει μια διεθνής εταιρεία στην Ελλάδα, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: Να μειωθεί το επιχειρηματικό ρίσκο της φάσης ανάπτυξης, να υπάρχουν σχήματα στήριξης για να υπάρχει μακροπρόθεσμη ορατότητα και να διευκολύνεται η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες και τρίτον να υπάρχει στη χώρα εφοδιαστική αλυσίδα των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή των έργων. Επίσης είχε αναφερθεί στη σημασία των τοπικών κοινωνιών, την ανάγκη δηλαδή τα έργα να έχουν κοινωνική αδειοδότηση, κάτι που μπορεί να γίνει αν η αξία που παράγεται μοιράζεται με τις τοπικές κοινωνίες.


Τα επόμενα βήματα-Που θα γίνουν τα έργα

Τα επόμενα βήματα για να περάσει το μεγάλο Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων από το σχεδιασμό στην υλοποίηση, είναι να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται τον επόμενο μήνα, ώστε να επισημοποιηθούν οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν αλλά και να καθοριστεί ποιες ανήκουν στην πρώτη φάση ανάπτυξης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν τις περιοχές που Πατραικού, Αγιοι Απόστολοι, Χίος-Ψαρά, Δονούσα, Γυάρος, Κρήτη και Ρόδος, ωστόσο αν θα είναι τελικά 5 ή 7 και ποιες θα βγουν στον πρώτο διαγωνισμό θα καθοριστεί στην αναμενόμενη ΚΥΑ.

Στόχος της ΕΔΕΥΕΠ είναι να βγουν όλες οι περιοχές μαζί αλλά οι οριστικές αποφάσεις είναι του υπουργείου Ενέργειας.

Στις αρχές του 2025 η ΕΔΕΥΠ θα προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών για τις ανεμολογικές μελέτες και τις μελέτες βυθού με στόχο να γίνει η ανάθεση των μελετών στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Το κόστος των μελετών αυτών θα προσδιοριστεί τόσο από το πόσες περιοχές θα ενταχθούν στην πρώτη φάση, όσο και από το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά υπολογίζεται σε 60-70 εκ. ευρώ.

Τα δεδομένα, που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα και αποδοτικότητα των έργων θα είναι διαθέσιμα από τα τέλη του 2026 και με βάση αυτά θα διαμορφωθούν και οι ταρίφες τους, που θα έχουν οριστικοποιηθεί όταν βγει ο διαγωνισμός του 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης