Ευρώπη

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Η συζήτηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, για το θέμα της διαφωνίας που έχει εκφραστεί από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη δομή ελέγχου, έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αβέρωφ Νεοφύτου.
Με τις εισηγήσεις βουλευτών για προσθήκη διάφορων αναφορών άρχισε σήμερα (6/3) η κατ' άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, με τη συζήτηση να περιορίζεται μέχρι στιγμής στα πρώτα 8 άρθρα του νόμου.
Η συζήτηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, για το θέμα της διαφωνίας που έχει εκφραστεί από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη δομή ελέγχου, έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε ότι εναπόκειται στο νομοθετικό Σώμα να αποφασίσει, όπως μεταδίδουν τα Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, προσπαθούμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα, τίποτα άλλο», ήταν η θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Άκης Χατζηιωσήφ.
Στην κατ' άρθρο συζήτηση, οι βουλευτές έθεσαν ερωτήματα σε σχέση με την προσθήκη αναφορών στο άρθρο που προνοεί τους στόχους και τις πληρωμές προς και από το Ταμείο.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εισηγήθηκε να υπάρχει πρόνοια για επενδύσεις κλίμακας δημοσίου συμφέροντος, που να έχει να κάνει ευρύτερα με την οικονομία.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης υπέβαλε εισήγηση, ότι θα έπρεπε να περιληφθεί η δυνατότητα επενδύσεων για ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων.
Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου έκανε λόγο για την ανάγκη να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε, όπως περιληφθεί πρόνοια για επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό ανέφερε και σε δηλώσεις του εξάλλου μετά τη συνεδρία.
Ειδική αναφορά έκανε και στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως είπε, ότι οι κουρεμένοι καταθέτες θα τύγχαναν αποζημίωσης από τα έσοδα των υδρογονανθράκων.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε, ότι άποψή του είναι ότι «το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού», αλλά εισηγήθηκε όπως περιληφθεί αναφορά σε σχέση με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Τη θέση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για υποδομές τα έσοδα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, προσθέτοντας ότι η οικονομία πρέπει να είναι βιώσιμη χωρίς τους υδρογονάνθρακες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένες από τις εισηγήσεις αυτές καλύπτονται ήδη από τον υφιστάμενο περί δημοσιονομικής ευθύνης Νόμο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στον νόμο γίνονται σαφείς αναφορές αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των δαπανών με βάση συγκεκριμένα όρια και κανόνες όπως απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε από την πλευρά του, πως δεν σημαίνει, ότι είναι ευαγγέλιο οι προηγούμενες νομοθεσίες.
«Δεν είναι θέσφατο το δημοσιονομικό πλαίσιο για όλους μας» πρόσθεσε.
«Είναι πολιτικό το ζήτημα», σχολίασε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιούμε το θέμα του “sovereign fund” (εθνικού ταμείου) για το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου».
Μεταξύ άλλων θεμάτων που έθεσαν οι βουλευτές, ήταν η θέση του Γιώργου Περδίκη να μην επαφίεται στην κρίση του υπουργού η δημοσιοποίηση στοιχείων, καθώς και η εισήγηση των βουλευτών ΑΚΕΛ, ότι αντί να δίνονται οδηγίες από τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να εκδίδει κανονισμούς.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε, ότι τίθεται θέμα διάκρισης των εξουσιών.
Το πλαίσιο τίθεται εδώ και τίθεται με τον νόμο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι οδηγίες εν λευκώ.
Συμπλήρωσε ότι δεν είναι μέσω των Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων (κανονισμών) ο τρόπος άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ωστόσο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Υπηρεσίας «αν θέλετε να επανέλθουμε και γραπτώς».
«Θα το προτιμούσα», απάντησε ο κ. Στεφάνου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε, ότι οι οδηγίες μπορούν και να κοινοποιούνται στη Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης