Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΠΟΣΠΗΕΦ: Δομικό το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ - Όχι σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος των παραγωγών ΑΠΕ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Δομικό το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ - Όχι σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος των παραγωγών ΑΠΕ
Συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών με Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη
Δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) είχαν σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), η οποία αντιπροσωπεύει οκτώ (8) πρωτοβάθμιους συλλόγους με περισσότερα από 1.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα.
Στις 11:00 π.μ. έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και ακολούθως, στις 15:00, από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ αποτελούνταν από τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Παναγή, τον αντιπρόεδρο του ΔΣ, Αριστείδη Νίκα, τον γενικό γραμματέα, Πέτρο Τσικούρα, και τα μέλη του ΔΣ, Αστέριο Τόκα και Γιάννη Κυανίδη.

Αναλυτικά, κατά την πρώτη συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας, προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος έθεσε ορισμένες βασικές παραδοχές, τις ακόλουθες:
• Να μην αυξηθεί το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος
• Να μην επιβαρυνθεί άλλο η ΔΕΗ
• Να γίνει προηγουμένως συνεννόηση με τις Τράπεζες, όσον αφορά στις δανειακές συμβάσεις παραγωγών
Παράλληλα, ζήτησε να αποδεχθεί η ΠΟΣΠΗΕΦ τη συμμετοχή των παραγωγών ΑΠΕ στο κόστος επίλυσης του προβλήματος.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισαν ότι στις ως άνω παραδοχές θα πρέπει να προστεθούν άλλες δύο, τις οποίες ο κ. Χατζηδάκης έκανε αποδεκτές. Οι δύο πρόσθετες παραδοχές είναι οι εξής:
• Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των νόμων και σύμφωνα με το Σύνταγμα.
• Όλες οι προσπάθειες δε θα πρέπει να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισαν, επίσης, ότι δεν αποδέχονται μονομερείς ενέργειες σε βάρος των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ και δήλωσαν ότι είναι κατηγορηματικώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοιες ενέργειες.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι στον κλάδο των ΑΠΕ έχουν ήδη επιβληθεί δύο έκτακτες εισφορές και έχει επέλθει μια μόνιμη τροποποίηση των συμβάσεων («κούρεμα»), η οποία έφτασε σε ποσοστό έως και 54 % για ορισμένες κατηγορίες παραγωγών.
Η χώρα μας έχει μόλις συνέλθει από εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και ανάλογες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα κρατικής αναξιοπιστίας και επενδυτικής αβεβαιότητας, την ώρα που είναι επιτακτική η ανάγκη για νέες επενδύσεις.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμαναν ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ δεν είναι μόνον έκτακτο, αλλά είναι κυρίως δομικό και οφείλεται στην αποστέρηση ή μείωση θεσμοθετημένων πόρων (ΠΧΕΦΕΛ και ΕΤΜΕΑΡ), όπως και στη συνεχή είσοδο νέων έργων ΑΠΕ στην ενεργειακή αγορά.
Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισαν ότι τα υπερκέρδη που δημιουργούνται υπέρ του κλάδου των προμηθευτών, εξαιτίας της χαμηλής χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος – γεγονός που βεβαίως αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στη λειτουργία νέων έργων ΑΠΕ – προκαλούν αυτομάτως σημαντικό έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ. Το ένα τέταρτο αυτής της υπερκερδοφορίας, εάν κατευθυνθεί προς ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, δε θα απαιτηθεί να επιβληθεί καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.

ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, η ΠΟΣΠΗΕΦ, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποί της, δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενίσχυσή της, καθώς αυτή αποτελεί πυλώνα όχι μόνο της ενεργειακής αγοράς, αλλά και όλης της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι ορθολογικό και κυρίως δίκαιο το κόστος αυτής της ενίσχυσης να το επωμίζονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και μάλιστα με μονομερείς ενέργειες επί των ήδη συμφωνηθέντων. Εξίσου ορθολογικό και δίκαιο, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων να επωμιστούν το έλλειμα ή τις πρόσθετες ανάγκες του κλάδου υγείας, λόγω της πανδημίας.
Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε, ωστόσο, να συνεχίσουμε το διάλογο. Πεδίο σύγκλισης αποτέλεσαν επίσης οι ακόλουθες προτάσεις:
α) Να αυξηθεί σε 85% το ποσοστό των εσόδων των αδιάθετων ρύπων που κατευθύνεται υπέρ του ΕΛΑΠΕ, γεγονός που ισοδυναμεί με ενίσχυσή του κατά 100 εκατ. €.
β) Να δρομολογηθεί η αποφασισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, όσον αφορά στους λογαριασμούς μέσης τάσης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν υπέρ του ΕΛΑΠΕ πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. €.
γ) Να διεκδικήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της εξάπλωσης της COVID-19, ώστε να αναπληρωθεί το έκτακτο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησαν να παραταθούν τουλάχιστον για εξήντα (60) ημέρες, λόγω κορονοϊού, οι υφιστάμενες τιμές αναφοράς για φωτοβολταϊκά έργα ιδιωτών, ισχύος έως 500 KW, και ενεργειακών κοινοτήτων, ισχύος έως 1 ΜW, που δε συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, ενόψει της λήξης τους στις 26 Νοεμβρίου 2020.
Τέλος, αιτήθηκαν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΠΟΣΠΗΕΦ, με τις οποίες είναι σύμφωνος και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, για την επιτάχυνση και εκλογίκευση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ μέσω της έκδοσης νέας υπουργικής απόφασης.

Στη δεύτερη συνάντηση, αυτήν με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία έγινε αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ εξέθεσαν με σειρά επιχειρημάτων τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν, όσον αφορά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας μας, η επιβολή τυχόν μονομερών παρεμβάσεων και η θέσπιση ενδεχόμενων έκτακτων εισφορών επί των υπογεγραμμένων συμβάσεων με εγγυημένες τιμές υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ.
Η ΠΟΣΠΗΕΦ θεωρεί ότι, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων πασχίζει να προσελκύσει νέες επενδύσεις σε μία χώρα που αιμορραγεί επενδυτικά, είναι αδιανόητο να αποτελούν θέμα συζήτησης τέτοιες επιλογές – πόσω μάλλον να καθορίζονται χωρίς συναίνεση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης