Συνδέθηκε στο δίκτυο της Κίνας το μεγαλύτερο φωτοβολταίκό project - Που οφείλει το ρεκόρ του

Συνδέθηκε στο δίκτυο της Κίνας το μεγαλύτερο φωτοβολταίκό project - Που οφείλει το ρεκόρ του
Πρόκειται για την πρώτη γραμμή υψηλής τάσης στον κόσμο που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις

Η κινεζική κρατική εταιρεία Huanghe Hydropower συνέδεσε με επιτυχία το φωτοβολταϊκό σταθμό, συνολικής ισχύος 2.2 GW με το δίκτυο της επαρχίας Qinghai της βορειοδυτικής Κίνας.

Όπως αναμεταδίδει το PV-Europe, πρόκειται για την πρώτη γραμμή υψηλής τάσης στον κόσμο που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις και επίσης το μεγαλύτερο έργο αυτού του είδους στον κόσμο με τον μικρότερο χρόνο κατασκευής.

Λίγα λόγια για το έργο

Χτισμένο σε πέντε φάσεις, αποτελείται από 672 φωτοβολταϊκές συστοιχίες με πάνω από 7 εκατομμύρια φωτοβολταϊκές μονάδες. Κατασκευάστηκαν τρεις ενισχυτικοί σταθμοί 330 kV και εγκαταστάθηκαν διάφοροι μετατροπείς.

Παράλληλα, η γραμμή υψηλής Τάσης παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Η Huawei - ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο έργου - παρέχει μετατροπείς 1,6 GW για αυτό το έργο, σύμφωνα με την εταιρεία. Μάλιστα, το εν λόγω έργο απαιτεί μετατροπείς με ικανότητα μεταφοράς υψηλής τάσης (HVRT) για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου.

Η περίπτωση της Κίνας

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Κίνα κάνει σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητές της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πανάκεια, αφού η οικονομική κρίση και οι απαιτήσεις για διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας την οδηγούν σε μια «δοκιμασμένη συνταγή»

Πρόκειται για αυτή του άνθρακα και τις «μεγάλες» επενδύσεις που κάνει σε αυτόν τον τομέα. Τελευταίο παράδειγμα, η περίπτωση του Ομίλου Huaneng, ένας πέντε μεγαλύτερους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, κατασκευάζει μια μεγάλη μονάδα  άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, μια επένδυση ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δυναμικότητας 4 γιγαβάτ. Το έργο κατασκευάζεται στη βορειοδυτική περιοχή κοντά στην πόλη Qingyang, με σκοπό την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ανατολικά της χώρας.

Βέβαια, όπως εκτιμά η αγορά, η Κίνα προσθέτει έργα αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με ταχύ ρυθμό, οπότε το ίδιο το εργοστάσιο Zhengning είναι απίθανο να απειλήσει τους στόχους της χώρας για τον άνθρακα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο

Η Κίνα προσέθεσε ακόμη 11,4 GW κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, περισσότερο από το ήμισυ του ποσού που κατασκευάστηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μια μελέτη της ερευνητικής ομάδας Global Energy Monitor (GEM), έδειξε επίσης ότι σχεδόν 250 GW εργοστασίων με άνθρακα βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Κίνα - αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης