Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς: Η πολιτική των ήρεμων υδάτων στους ενεργειακούς δρόμους του Αιγαίου

Χρήστος Λαδάς: Η πολιτική των ήρεμων υδάτων στους ενεργειακούς δρόμους του Αιγαίου
Ο Χρήστος Λαδάς είναι δικηγόρος, Δρ. Νομικής

Η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα στο Αιγαίο δεν σχετίζεται με την αξία των κοιτασμάτων του. Αφορά τον έλεγχο των υποθαλάσσιων αγωγών που θα στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του East Med.

Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, κατά κύριο λόγο της Κύπρου, θα διοχετευθούν στους ενεργοβόρους πελάτες του Ευρωπαϊκού βορά που σήμερα  προμηθεύονται το αέριο από την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και της Γερμανίας.

Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι -Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ- θα επιβάλλουν τις ισορροπίες και τα συμφέροντα τους λαμβάνοντας το μερίδιο του λέοντος μέσω των εταιρειών εξόρυξης.

Για να έχουμε μια εικόνα τα κοιτάσματα της Κύπρου -που δεν αμφισβητείται ότι της ανήκουν αποκλειστικά-  της αφήνουν ένα 20% της αξίας τους. Σε απόλυτα νούμερα η αξία τους εκτιμάται ρεαλιστικά γύρω στα 40δις €. Βάσει της χωρητικότητας τους, οι αγωγοί μπορούν να μεταφέρουν ετησίως περίπου το 1/10 των κοιτασμάτων.

Επομένως η Κύπρος θα λάβει σε 10 χρόνια περίπου 8 δις άλλως θα λαμβάνει περίπου 1 δις. το χρόνο για 10 χρόνια. Αυτό όταν ετοιμαστούν οι αγωγοί δηλαδή σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα.

Τα κοιτάσματα στην περιοχή του Αιγαίου είναι αμφισβητούμενο αν έχουν τόση αξία, και ακόμα περισσότερο, αν βρίσκονται σε βάθη που είναι οικονομικά συμφέρον να εξορυχθούν. Επίσης είναι αμφίβολο αν τα κοιτάσματα θα ανήκουν όλα σε εμάς.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η φασαρία γίνεται για λόγους γεωπολιτικούς και για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρομών. Ο East Med καταλήγει στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη μέσω της Ιταλίας περνώντας από Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα και αφήνοντας έξω Τουρκία και Ρωσία.

Από την άλλη, ο TurkStream έχει σχεδιαστεί να διοχετεύει Ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας αντικαθιστώντας τις ροές στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Όπως και να έχει το Ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διοχετεύεται στην Ευρώπη είτε μέσω του ΝοrdStream όπως ήδη συμβαίνει (Ρωσία-Γερμανία) είτε μέσω του TurkStream σε οποιαδήποτε εκδοχή του. Αν υλοποιηθεί ο EastMed απλά δεν θα είναι μονοπώλιο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να λειτουργήσουν στο μέλλον και οι 3 διαδρομές αφού όλοι θέλουν να έχουν εναλλακτικές και να μην εξαρτώνται από κανέναν αποκλειστικά.

  • Nord Stream. Ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας
  • Turk Stream. Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας
  • East Med. Φυσικό αέριο Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας-Ιταλίας.
kolp

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα και σε ότι διακυβεύεται σήμερα για το μέλλον η Ελλάδα δεν χάνει την θέση της ως διαμετακομιστικός ενδιάμεσος σταθμός σε όλα τα πιθανά σενάρια (Turk Stream + East Med).

Δεδομένου ότι η χώρα δεν θα παράξει αλλά θα μεταφέρει ενέργεια, είτε χερσαία (TurkStream) είτε υποθαλάσσια (EastMed), έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με όλους, και με την Τουρκία.

Κακές σχέσεις με την Τουρκία σημαίνει ότι ο Ελληνικός στόλος θα πρέπει να βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι στο Αιγαίο για να περιφρουρεί τα έργα του East Med και σήμερα, και στο μέλλον και όποτε η Τουρκία έχει εντάσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να προσανατολίζεται να αποκόψει την Τουρκία από την ενεργειακή σκακιέρα δυναμιτίζοντας τις ισορροπίες. Αντίθετα έχει συμφέρον να οδηγήσει την Τουρκία να έχει σταθερά οικονομικά συμφέροντα για τις επόμενες δεκαετίες στην περιοχή.

Στην περίπτωση αποκλεισμού της Τουρκίας, η Γαλλία και Γερμανία θα μας προμηθεύουν όπλα (από τανκς μέχρι φρεγάτες και αεροσκάφη) για να εγγυόμαστε την δική τους ενεργειακή τους ασφάλεια με δικό μας στρατιωτικό και οικονομικό κόστος.

«Όπως ξέρουμε εμείς, έτσι πρέπει να ξέρουν και οι Έλληνες γείτονες μας πως όσοι ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τούρκικο στόλο θα την αφήσουν μόνη σε ενδεχόμενο δυσκολίας» είχε δηλώσει ο Ερντογάν. Ανεξαρτήτως πως βλέπει κανείς την Τουρκία και τον Ερντογάν μάλλον έχει ήδη αποδειχτεί ότι δεν έχει άδικο σε αυτό.  

Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός στρατός που θα εγγυηθεί την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Υπάρχει μόνο Ελληνικός στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να τα έχει καλά με όλους.

Η πολιτική των ήρεμων υδάτων είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στον EastMed και σε όλες τις διαδρομές του φυσικού αερίου που θα καταλήγουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας. Θα έχει περισσότερα οφέλη και μικρότερο κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης