Από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, οι ΗΠΑ επιδιώκουν αδιάκοπα να καταστούν ενεργειακά ανεξάρτητες. Ωστόσο, οι συνεχείς πετρελαϊκές κρίσεις αλλά και οι σοβαροί κραδασμοί στις τιμές πετρελαίου δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτύχει ποτέ πραγματική ενεργειακή ανεξαρτησία βασιζόμενη αποκλειστικά στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά γίνουν καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου.
Η πλειοψηφία των πολιτών της Αμερικής πιστεύει επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας έναντι της επέκτασης των πηγών ορυκτών καυσίμων» σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή.
Είτε επιδιώκει την ενεργειακή ανεξαρτησία είτε σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μια αναμφισβήτητη αλλαγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συμβαίνει στις ΗΠΑ, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 11,4% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ το 2019 σε σύγκριση με μόλις 4% δύο δεκαετίες πριν.
Αλλά καθώς η ενεργειακή μετάβαση αρχίζει να αποκτά σοβαρή δυναμική, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τώρα ένα άλλο αίνιγμα: Είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από την Κίνα για τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συστημάτων καθαρής ενέργειας.
Η Κίνα προμηθεύει το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή ανεμόμυλων, ηλιακών συλλεκτών, ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτου, κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, ιατρικού εξοπλισμού, εθνικών αμυντικών συστημάτων, ακόμη και σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εξάρτηση από την Κίνα
Το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε μια λίστα με 35 ορυκτά που ταξινομήθηκε ως «κρίσιμα» για την οικονομία των ΗΠΑ. Το ανησυχητικό μέρος: Οι ΗΠΑ βασίζονται εξ ολοκλήρου σε εισαγωγές από την Κίνα για 14 από αυτά τα ορυκτά και εισάγει το 75% τουλάχιστον άλλων δέκα.
Αυτά τα στοιχεία δεν είναι υπερβολικά: Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, η Κίνα προμήθευσε το 80% του REE των ΗΠΑ το 2019. Ακόμα μια ανησυχητική στατιστική: Αν και οι ΗΠΑ εξόρυξαν 18.000 μετρικούς τόνους των σπάνιων γαιών τους το 2018 και 26.000 μετρικούς τόνους το 2019 , η αμερικανική γεωλογική έρευνα αποκάλυψε ότι όλη η εγχώρια παραγωγή μεταλλικών συμπυκνωμάτων εξήχθη. Μόνο πριν από τρεις δεκαετίες, οι ΗΠΑ ήταν ο νούμερο ένα παραγωγός αυτών των ορυκτών στον κόσμο, αλλά έπεσε στην έβδομη θέση.
Η επιδίωξη της αυτάρκειας
Καθώς η Κίνα φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των γνωστών καταθέσεων REE στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα έχουν μικρή επιλογή από το να αυξήσουν τις εισαγωγές αυτών των ορυκτών από το Μέσο Βασίλειο καθώς μεταβαίνουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι κάτι που δεν διευκολύνεται από το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στον ίδιο αγώνα για μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερη ενέργεια. Επιπλέον, το φάντασμα της Κίνας που χρησιμοποιεί τον στρατηγικό έλεγχο της REE σε έναν εμπορικό πόλεμο παραμένει πολύ πραγματικό.
Αρκετοί ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και έχουν τονίσει ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν πραγματική ενεργειακή ανεξαρτησία μόνο εφευρίσκοντας προσιτές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Όπως δήλωσε η γερουσιαστής των ΗΠΑ Lisa Murkowski (R-AK), Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την καταστροφική εξάρτησή μας από την Κίνα και άλλα έθνη και να ανοικοδομήσουμε τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για τα πάντα, από τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας έως τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».
www.worldenergynews.gr