Τελευταία Νέα

WindEurope: Ρεκόρ χρηματοδότησης 14,3 δισ. ευρώ για νέα αιολικά έργα 6,3 GW το πρώτο εξάμηνο του 2020

WindEurope: Ρεκόρ χρηματοδότησης 14,3 δισ. ευρώ για νέα αιολικά έργα 6,3 GW το πρώτο εξάμηνο του 2020
Για πρώτη φορά η παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων
Σε επίπεδα ανάλογα με αυτά παρελθόντος κινήθηκαν οι εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά τα προβλήματα που έφερε ο Covid-19 με το lockdown και τις διαταραχές στην παραγωγή ανεμογεννητριών.
Αυτό που δεν επιτεύχθηκε ήταν επαλήθευση των προβλέψεων για αύξηση 20% των νέων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με σχετική έκθεση της WindEurope.

Ωστόσο οι επενδυτικές αποφάσεις, που ελήφθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 για την κατασκευή νέων offshore αιολικών πάρκων, κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2020 εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ χερσαίες ανεμογεννήτριες ισχύος 3,9 GW σε σχέση με έναν μέσο όρο της τάξης των 3,7 GW τα τρία τελευταία χρόνια.
Παρά τη μικρή αύξηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το 2020, αναφέρει η έκθεση.
Οι νέες εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών μειώθηκαν σε απόλυτους όρους στα 1,2 GW από 1,9 GW το 2019 και 1,5 GW, που είναι ο μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών.

Η έκθεση επισημαίνει πάντως ότι το μεγάλο μέγεθος των πάρκων δείχνει ότι τα offshore αιολικά διαφέρουν σημαντικά από χρόνο σε χρόνο. Επιπρόσθετα το 2019 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τα θαλάσσια αιολικά στην Ευρώπη, τονίζει η WindEurope.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μία περίοδος τελείως διαφορετική, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη επηρεάστηκε αρνητικά τόσο όταν ξέσπασε η επιδημία την Ασία τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και σταμάτησε η παραγωγή από τις αλυσίδες εφοδιασμού, όσο και λίγους μήνες αργότερα όταν επιβλήθηκε το lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την WindEurope, στην Κίνα η μεγάλη εξάπλωση του COVID-19 έγινε κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επηρεάζοντας τις εξαγωγές βασικών τμημάτων του εξοπλισμού των ανεμογεννητριών προς την Ευρώπη.
Στην Ινδία, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κιβωτίου ταχυτήτων για ανεμογεννήτριες στον κόσμο, το lock¬down ανάγκασε ορισμένους κατασκευαστές να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.
Στην Ευρώπη το χειρότερο σημείο ήταν στις αρχές Απριλίου όταν 19 μονάδες κατασκευής διέκοψαν τις εργασίες τους στην Ισπανία και την Ιταλία, λόγω των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Το lockdown επηρέασε επίσης τις εργασίες συντήρησης και το commissioning πολλών αιολικών έργων τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά όμως η παραγωγή αιολικής ενέργειας από τα υφιστάμενα πάρκα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Καθώς η ζήτηση ηλεκτρισμού μειωνόταν σε όλη την Ευρώπη και η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου και τα πυρηνικά προσαρμοζόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, η παραγωγή των ΑΠΕ κατέλαβε μεγαλύτερο μερίδιο στην προσφορά ηλεκτρισμού, εξηγεί η WindEurope.
Έτσι για πρώτη φορά η παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων. Συνολικά τα ανανεώσιμα παρήγαγαν το 40% του ηλεκτρισμού στην ΕΕ, ενώ τα ορυκτά καύσιμα έμειναν στο 34%. Το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στα αιολικά και ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά, η βιοενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Παρά την αβεβαιότητα που γέννησε η πανδημία η χρηματοδότηση νέων αιολικών έργων αυξήθηκε φθάνοντας στο ρεκόρ των 14,3 δισ. ευρώ, για 6,3 GW νέας ισχύος, κατά 58% περισσότερη σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019
Η ισχυρότατη αυτή επίδοση, ιδιαίτερα μέσα σε μία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο, ήταν αποτέλεσμα κυρίως των επενδύσεων σε θαλάσσια αιολικά.
Αντίθετα οι χρηματοδοτήσεις για τα χερσαία αιολικά μειώθηκαν κατά 33% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχωρώντας στα 3,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την WindEurope, η διαφορά αυτή δείχνει το αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στα μικρότερα έργα σε αντίθεση με τις μεγάλες επενδύσεις.
Ο Οργανισμός εκτιμά πάντως ότι όλος ο κλάδος των αιολικών θα επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης