Τελευταία Νέα

«Κολοσσιαίο» το α΄6μηνο του 2020 για τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

«Κολοσσιαίο» το α΄6μηνο του 2020 για τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια
Οι υπεράκτιες αιολικές χρηματοδοτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 319% σε ετήσια βάση και στην πραγματικότητα πολύ πάνω από το ρεκόρ του 2019 για το πλήρες έτος

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενόψει του άνευ προηγουμένου οικονομικού σοκ που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF (BNEF).

Μεταξύ άλλων, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είχε μακράν το πιο απασχολημένο εξάμηνο αναφορικά με τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται οι απώλειες που προέκυψαν στην ηλιακή ενέργεια, την βιομάζα και την χερσαία αιολική.

Ειδικότερα, οι υπεράκτιες αιολικές χρηματοδοτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 319% σε ετήσια βάση και στην πραγματικότητα πολύ πάνω από το ρεκόρ του 2019 για το πλήρες έτος. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν επενδυτικές αποφάσεις σε 28 αιολικά πάρκα με βάση τη θάλασσα.

Ο Albert Cheung, επικεφαλής ανάλυσης της BNEF, σχολίασε: «Αναμέναμε να δούμε ότι ο Covid-19 θα επηρεάσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο, μέσω καθυστερήσεων στη διαδικασία χρηματοδότησης και σε ορισμένα προγράμματα δημοπρασιών. Η συνολική παγκόσμια μορφή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική - χάρη στον υπεράκτιο άνεμο».

Ο Tom Harries, επικεφαλής της ανάλυσης ανέμου, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια επωφελείται από τη μείωση κατά 67% των εξισορροπημένων δαπανών που επιτεύχθηκαν από το 2012 και από την απόδοση των τελευταίων, γιγαντιαίων στροβίλων. Όμως, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οφειλόταν επίσης πολύ στη βιασύνη της Κίνας να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει, προκειμένου να επωφεληθεί από ένα τιμολόγιο τροφοδοσίας προτού λήξει στα τέλη του 2021. Αναμένω επιβράδυνση των υπεράκτιων αιολικών επενδύσεων παγκοσμίως στο δεύτερο εξάμηνο, με δυνητικά μια νέα άνοδο στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι επενδύσεις

Κοιτάζοντας τα στοιχεία ανά τοποθεσία, η Κίνα ήταν και πάλι η μεγαλύτερη αγορά, επενδύοντας 41,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 1ο 6μηνο 2020, αύξηση 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 χάρη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Ευρώπη εξασφάλισε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 50%, ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν 30% στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 14% σε εκτιμώμενα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Ινδία έπεσε 49% στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και η Βραζιλία μειώθηκε κατά 26% στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Κάτω Χώρες σημείωσαν άνοδο 231% στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γαλλία 306% στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, το Ηνωμένο Βασίλειο 265% υψηλότερα στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ισπανία 11% στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και η Γερμανία 20% στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Angus McCrone, επικεφαλής εκδότης της BNEF πρόσθεσε ότι: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό, λόγω της αυξημένης διάθεσης των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν ασφαλείς ταμειακές ροές. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που αναπτύσσουν τα έργα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επικοινωνίας, λόγω του COVID-19, με τους ανθρώπους –κλειδιά για την κατασκευή, αδειοδότηση και χρηματοδότηση των έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης