Αναλύσεις

Η άνοδος στα μέταλλα ευνοεί Μυτιληναίο και ΒΙΟΧΑΛΚΟ - Kυρίαρχες διεθώς θα καταστούν με την ενδεδειγμένη ενεργειακή πολιτική

Η άνοδος στα μέταλλα ευνοεί Μυτιληναίο και ΒΙΟΧΑΛΚΟ - Kυρίαρχες διεθώς θα καταστούν με την ενδεδειγμένη ενεργειακή πολιτική
Πως η παγκόσμια αγορά μετάλλων επανέρχεται στην μετά - lockdown ισορροπία
Η σταδιακή αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές με ανοδικό ορίζοντα αλλά και η βελτίωση δεδομένων της αμερικανικής οικονομίας, με την μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, έχει αντανάκλαση στον τομέα των μετάλλων όπου το reopening της παγκόσμιας οικονομίας επιδρά συνολικά θετικά.
Οι τιμές ανεβαίνουν και ο χαλκός κινείται πια σε οριακά αρνητικά επίπεδα σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, έχοντας καταγράψει τιμές υψηλότερα από τα 6050 δολάρια /τόνο.
Παράλληλα το αλουμίνιο εδραιώνει τα επίπεδα πάνω από τα 1600 δολ/τόνο και αναμένεται να επιβραβευθούν οι μονάδες, που επιβίωσαν και αυτή την περίοδο των κρισίμων τεστ, με την εξομάλυσνη της ζήτησης.
Τόσο ο Trump, όσο και ο Mnuchin αλλά και ο Kudlow διαβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει μπει σε ένα τρίτο τρίμηνο ισχυρής ανάκαμψης.
Έχουν σημασία όμως οι εκτιμήσεις του CEO της Antofagasta, που είναι ανάμεσα στους κολοσσούς του μεταλλουργικού κλάδου.
Ο Ivan Arriagada μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, όπως είναι και το όνομα του, εμφανίστηκε αισισόδοξος για την αναθέρμανση της οικονομίας της Κίνας, τόσο όσον αφορά την ζήτηση για κατασκευές, όσο και για το ηλεκτρικό δίκαιο και μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα χαλκού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Υπάρχει βέβαια μια επιφυλακτικότητα, που αφορά την παραγωγή χαλκού στην Χιλή λόγω της εξάπλωσης του COVID, αλλά η πεποίθηση είναι ότι η παραγωγή θα επιτύχει να είναι κοντά στους στόχους που ειχαν αρχικά θεσπισθεί για την τρέχουσα χρονιά.
Η Χιλή παράγει το 28% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.
Παράλληλα τα shutdown που σημειώνονται στο Περού, τον Παναμά, την Αφρική μειώνουν την παραγωγή και αυτό περιορίζει την προσφορά.
Ο Arriagada εκτιμά ότι οι τιμές του χαλκού θα ισορροπήσουν στα προ της έκρηξης της πανδημίας επίπεδα και δεν θα χαθεί η ανάκαμψη που έχει ήδη σημειωθεί από τα χαμηλά.
Για να ξέρουμε πάντως και τι γίνεται με τις χρηματιστηριακές αξίες η τιμή της Antofagasta είναι 2% ανοδική σε σχέση με 12 μήνες πριν.


Μυτιληναίος - ΒΙΟΧΑΛΚΟ ισχυροποιούν την διεθνή παρουσία τους


Το όλο αυτό περιβάλλον σίγουρα βοηθά τις Μυτιληναίος και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που και οι δύο διαθέτουν τις μεγαλύτερες ελληνικές μεταλλουργίες.
Κάτα πρώτον η Μυτιληναίος αρχίζει να ωφελείται από την άνοδο των τιμών του αλουμινίου καθώς οι προσδοκίες για την προοπτική της εταιρίας αλλάζουν σταθερά προς το θετικό.
Από την πλευρά της η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εξώφθαλμα υποτιμημένη στα 630 εκατ ευρώ, ωφελείται και από τόσο από την άνοδο της αποτίμησης των αποθεμάτων του χαλκού, όσο και από την στρατηγική της ΕlvalHalkor που έχει αυξήσει την διείσδυσή της στις ευρωπααίκές αγορές.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου εγκαινιάζεται παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η νέα σύγχρονη επένδυσή της Έλαστρον.

H Mυτιληναίος θα έχει μια ακόμα χρονιά κερδοφόρο για το αλουμίνιο όπως δείχνουν τα πράγματα, μια πολύ καλή ενεργειακή χρονιά λόγω και των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου και κυρίως την μεγάλη ενίσχυση κερδοφορίας που έρχεται μετά το 2022 από το CCGT.
Oμως αν θέλουμε να δούμε το σύνολο του ερνεργειακού περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις μεγάλες προοπτικές της METKA EGN που θα αποδόσει τα μέγιστα τα επόμενα χρόνια, καθώς η ηλιακή ενέργεια καθίσταται σταδιακά σαν η πλέον ανταγωνιστική.
Τούτου δοθέντος σε ορίζοντα 18-24 μηνών η Μυτιληναίος μπορεί να φέρει την κεφαλαιοποίηση από 1,1 δισ κοντά στα 2 δισ με όλα τα όπλα στο τραπέζι.

Όσον αφορά την ΒΙΟΧΑΛΚΟ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην δυναμική του ομίλου.
Και αυτό γιατί περαν της δυναμικής που αναπτύσει στις διεθνείς αγορές η ELVALHALCOR, η CENERGY έχει αποκτήσει μεγάλο διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα σαρώνοντας σε τεχνογνωσία εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Συμπερασματικά για τους επενδυτές οι προοπτικές σε μια χρονική βάση δύο ετών είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Η συνοπτική ανάλυση δεν αποτελεί προτροπή για αγορές μετοχών, περιγράφει όμως τις ισχυρές προοπτικές των δύο ομίλων που αν κάποια πράγματα αλλάξουν στην ενεργειακή πολιτική η διεθνής τους παρουσία θα μετουσιωθεί σε διεθνή κυριαρχία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης