Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Να φύγει από το τραπέζι η Γερμανική πρόταση για πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία

Τσίπρας: Να φύγει από το τραπέζι η Γερμανική πρόταση για πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία
Το πρώτο στοιχείο είναι, ότι επιστρέφουν οι θεσμοί με στόχο την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης είπε ο πρωθυπουργός.
Για εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας στο Eurogroup έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Στις 20 Φεβρουαρίου έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς -όπως είπε- συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι επιστρέφουν οι θεσμοί με στόχο την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
«Δεν δικαιολογούνται πλέον μέτρα λιτότητας.
Θα ήταν φραγμός για την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε.
Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια συμφωνήθηκε, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα και να στραφούμε σε αναπτυξιακές πολιτικές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε, ότι οι δανειστές σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ υπήρξε σαφής μεταστροφή της Ευρώπης προς αλλαγή του μίγματος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ.
Αντιθέτως συζητάμε για μεταρρυθμίσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκρισμα», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη συμφωνία.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία αίρεση, καθώς έναρξη εφαρμογής θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εντυπωσιακή πορεία ανόδου της ελληνικής οικονομίας του τελευταίους μήνες.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Η συμφωνία αποτελεί την καλύτερη απάντηση για όσους καταστροφολογούσαν.
«Η δουλειά που κάνουμε στις διαπραγματεύσεις αποδίδει καρπούς.
Είναι παραδεκτό από όλους ότι υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η οικονομία αναπτύσσεται», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θυμάμαι δημοσιεύματα που έλεγαν ότι είχαμε πέσει έξω σε όλα και ότι θα ενεργοποιούταν ο κόφτης.
Όμως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αντί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», ενεργοποιήθηκε ο «δότης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υπέρβαση του 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
Αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άλλοι συνάδελφοι του κ.Λεβέντη έκριναν σκόπιμο να μην ρωτήσουν για το τι έγινε αλλά επέλεξαν να κρύβονται.
«Δεν κρύβομαι εγώ, άλλοι κρύβονται, όπως φαίνεται σήμερα και από τα έδρανα», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup.
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης