Φυσικό Αέριο

Εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο
Οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας σημαίνουν ότι περισσότερα χρήματα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις σε άλλους τομείς

Σημαντικούς κινδύνους διατρέχει ο τομέας του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Oilprice. Δύο σημαντικοί παράγοντες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο και καθορίζουν το τοπίο της αγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθεί η ίδια αντίστοιχη πορεία με αυτή του πετρελαίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και οι σχετικά ήπιοι χειμώνες μείωσαν τη ζήτηση του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να είναι πληρέστερες σε σχέση με το προσδοκώμενο.
Οι περίοδοι 2018-2019 αλλά και 2019-2020 δυσκόλεψαν την κατάσταση.
Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι σχεδόν κατά 60% γεμάτες και οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την Emstream, «ορισμένες χώρες με περιορισμένη χωρητικότητα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να αρχίσουν να φτάνουν τα επίπεδα κινδύνου μόλις τον επόμενο μήνα, καθώς η αποθήκευση γρήγορου κύκλου πλησιάζει, περιορίζοντας την ευελιξία».

Το θετικό σημάδι

Στη δεδομένη χρονική στιγμή και την σταδιακή άρση των μέτρων σε όλες τις χώρες, υπάρχουν θετικές προσδοκίες για αντιστροφή του κλίματος. Η Γερμανία που εφάρμοσε μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, έχει ήδη ξεκινήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και πιθανώς θα οδηγήσει στην αύξηση  της ζήτησης για φυσικό αέριο. Είναι πολύ απίθανο, ωστόσο, να συμβεί κάτι αντίστοιχο σε καθολικό επίπεδο. Οι χαμηλές τιμές ενέργειας αποτέλεσαν καταστροφικό πλήγμα για τη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

Ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές ενέργειας είναι κακές ειδήσεις για τους εξαγωγείς, οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι ευπρόσδεκτες ειδήσεις στους αγοραστές. Οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας σημαίνουν ότι περισσότερα χρήματα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις σε άλλους τομείς.

Παρόλο που οι ροές LNG στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά υψηλές, οι εισαγωγές επιβραδύνονται σταδιακά καθώς γεμίζουν οι αποθήκες.
Μακροπρόθεσμα εξαρτάται πολύ από την ταχύτητα με την οποία οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν. Εάν η ζήτηση αποδειχθεί ανθεκτική, το φυσικό αέριο θα ρέει στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να προβλέψουμε οποιαδήποτε ανάκαμψη της αγοράς. Ήδη, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 5%.

Οι κομβικοί παράγοντες

Πολλά εξαρτώνται από εποχιακούς και οικονομικούς παράγοντες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι οι αποθήκες πρόκειται να καλυφθούν.
Επίσης, θα είναι διαθέσιμο και στην αγορά φθηνό ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι τιμές να υφίστανται πιέσεις για το υπόλοιπο του 2020.
Όσον αφορά το 2021, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά το Covid-19 θα δείξει πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η ζήτηση. Επίσης, μια ψυχρότερη από τη συνηθισμένη περίοδο θέρμανσης θα μπορούσε να ελαφρύνει κάπως την κατάσταση. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς, καθώς η «ομίχλη της κρίσης» έχει αποδεκατίσει τις όποιες προβλέψεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης