Ενέργεια

ΔΕΗ και κινεζική CMEC αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ιράν

ΔΕΗ και κινεζική CMEC αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ιράν
Η συνεργασία των δυο εταιριών εξασφαλίζει στη ΔΕΗ έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια της για "έξοδο" σε νέες αγορές και στην CMEC "βάση" στην αγορά ενέργειας της Ν.Α Ευρώπης.
Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Τουρκίας, ακόμη και του Ιράν, η ΔΕΗ προχωρεί στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την κινεζική CMEC
Πρόκειται για το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα της συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιριών που αναμένεται να επισφραγισθεί σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου με την υπογραφή Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας από τους προέδρους της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη και της CMEC κ. Ζhang Chun, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εταιρίας. 
Είχε προηγηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ των δυο εταιριών με στόχο τη σύσταση κοινής εταιρίας στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι Άκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την από κοινού ανάπτυξη του “Project Μελίτη”. Δηλαδή την κατασκευή στη Φλώρινα, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη ισχύος 450 MW και κόστους επένδυσης περί τα 750 εκατ ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την CMEC και θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρίες. 
Το δεύτερο βήμα στην πορεία συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιριών, τα θεμέλια της οποία μπήκαν κατά την επίσκεψη του κ. Παναγιωτάκη στην Κίνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι, θα γίνει σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. 
Εκεί ο πρόεδρος του κινεζικού κατασκευαστικού ομίλου, κ. Ζhang Chun και ο κ. Παναγιωτάκης θα υπογράψουν Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα προβλέπει την από κοινού δραστηριοποίηση  της ΔΕΗ και της CMEC τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. 
Η επεξεργασία του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δυο πλευρών και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των χωρών στις οποίες θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη κοινής δράσης είναι η Αλβανία, το Κόσσοβο, η Βουλγαρία, η Τουρκία, ακόμη και το Ιράν. 
Η συνεργασία με την CMEC, εξασφαλίζει στη ΔΕΗ έναν ισχυρό σύμμαχο που θα μπορούσε να υποστηρίξει στην προσπάθεια της για "έξοδο" σε νέες αγορές, ενώ από την πλευρά της η κινεζική εταιρία αποκτά βάση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για την οποία οι Κινέζοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έτσι η εμβάθυνση της συνεργασίας, εξασφαλίζει για τους Κινέζους που διαθέτουν μεγάλη οικονομική ευρωστία,  τη "βάση" που αναζητούν και για τη ΔΕΗ διέξοδο σε νέες αγορές,  αφού διαθέτει μεν καλό όνομα και τεχνογνωσία, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και πιέζεται στην εσωτερική αγορά λόγω της διαδικασίας απελευθέρωσης. 

Ποιες χώρες εξετάζουν από κοινού ΔΕΗ και CMEC

Στο στόχαστρο των δυο εταιρών έχει μπει η αγορά της Αλβανίας για μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών, που εκτείνονται από την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών, ή και θερμικών μονάδων (ειδικά μετά την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Αλβανία λόγω της διέλευσης του TAP), έως τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη στη σύσταση εταιρίας με έδρα την Αλβανία ενώ οι Kινέζοι διαθέτουν παραδοσιακές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. 
Σε ότι αφορά το Κόσσοβο ιδιαίτερη ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τεράστια αποθέματα λιγνίτη που εξασφαλίζουν τη λειτουργία θερμικών σταθμών, ενώ  στην Τουρκία και τη Βουλγαρία η ΔΕΗ έχει συστήσει ήδη εμπορικές εταιρίες.
Ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την ανάληψη της κατασκευής δυο υδροηλεκτρικών έργων στον ποταμό Τίγρη, ενώ η αρμόδιες αρχές της Τουρκίας προετοιμάζουν και νέους διαγωνισμούς για άλλα έργα, στα οποία οι δυο εταιρίες θα μπορούσαν να "κατέβουν" από κοινού. 
Τέλος μεταξύ των χωρών που φαίνεται ότι θα εξεταστούν είναι και το Ιράν όπου οι ανάγκες για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού είναι τεράστιες.
Η υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας θα γίνει σήμερα σε μια κλειστεί συνάντηση των προέδρων των δυο εταιριών, ενώ δεν αποκλείεται εντός των επομένων ημερών  ο πρόεδρος της CMEC κ. Ζhang Chun να επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτάκη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης