Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Πως θα επανεκκινηθεί η οικονομία των ΗΠΑ μετά την κρίση του κορωνοϊού – Οι 3 καταλύτες

tags :
Goldman Sachs: Πως θα επανεκκινηθεί η οικονομία των ΗΠΑ μετά την κρίση του κορωνοϊού – Οι 3 καταλύτες
Η Goldman Sachs εκτιμά ύφεση 5,7% στις ΗΠΑ το 2020, στο βασικό της σενάριο
Στη δημιουργία ενός πλαισίου για το πώς θα μοιάζει η επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, προχώρησε η Goldman Sachs, στην ανάλυσή της με τίτλο "Reopening the economy".
Όπως συμπεραίνει, η πορεία ανάπτυξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρεις βασικές παραμέτρους: το βάθος της ύφεσης, τη διάρκεια του lockdown και την ταχύτητα ανάκαμψης κατά τη διαδικασία ανοίγματος. 
Υποθέτοντας ότι η ανάκαμψη ξεκινά τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια προχωρά με βαθμιαίο ρυθμό, η βασική πρόβλεψη της για αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι στο -7% το πρώτο τρίμηνο, στο -34% το δεύτερο τρίμηνο, στο + 19% το τρίτο τρίμηνο και + 12% το τέταρτο τρίμηνο. 
Αυτό συνεπάγεται ύφεση 5,7% το 2020 σε ετήσια βάση. 

Επανεκκινώντας την οικονομία 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ΗΠΑ είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση lockdown και οι κοινωνικές αποστάσεις έχουν αυξηθεί σε εθνικό επίπεδο. 
Ο Δείκτης US Lockdown Index - ένα μέτρο του σταθμισμένου με βάση το ΑΕΠ μεριδίου της χώρας που έχει κλείσει, έχει πλέον φτάσει το 86%, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 1. 

Οι φόβοι του ιού και το lockdown έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη κοινωνική απομάκρυνση, με περίπου 50% από το μερίδιο του χρόνου να αφιερώνεται πλέον στους χώρους εργασίας και τα καταστήματα λιανικής και ο υπόλοιπος να αφιερώνεται στο σπίτι.
Σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες μεγάλες οικονομίες, τα τρέχοντα μέτρα στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς λιγότερο αυστηρά από το μέσο όρο, σύμφωνα με έναν δείκτη που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 
Το Διάγραμμα 2 δείχνει ότι η απάντηση των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος πολύ λιγότερο αυστηρή από ό,τι στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά πιο αυστηρή από ό,τι στη Σουηδία ή την Κίνα.
Ο χρόνος επαναλειτουργίας εξαρτάται πρωτίστως από τον έλεγχο του ιού. 

Πόσο μακριά φτάνουμε σε αυτό το σημείο; 

Σε μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών προέβλεψε ότι το μέγιστο ποσοστό των νοσηλευομένων είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί αυτόν τον μήνα ή τον Μάιο, αν και άφησαν πιθανότητες μόνο ελαφρώς κάτω του 50% για καθυστέρηση της κορύφωσης, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 3. 

Η μείωση της εξάπλωσης σε ένα ανεκτό επίπεδο θα χρειαζόταν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά από αυτό το σημείο.
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού είναι ενθαρρυντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα lockdowns έχουν αποφέρει μεγάλα αποτελέσματα. 
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων περιπτώσεων COVID-19 άρχισε να μειώνεται, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 4. 
Το μοντέλο της επιδημίας βραχυπρόθεσμα - βασισμένο σε μια ανάλυση χρονοσειρών χρησιμοποιώντας μια διεθνή ομάδα μετρήσεων υποθέσεων - δείχνει μια μείωση του ρυθμού αύξησης των ενεργών περιπτώσεων κατά την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εμπειρίες των χωρών που προηγήθηκαν.
Τα μέτρα έναντι της εξάπλωσης του ιού που βασίζονται σε μεγάλα δεδομένα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νέων περιπτώσεων κορυφώθηκε, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 4. 


Πώς θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας;

Εάν δεν υπάρχει εμβόλιο ή μια σημαντική ανακάλυψη της θεραπείας, το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Υπήρξε πρόσφατα κάποιος ενθουσιασμός σχετικά με την πιθανότητα ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε ότι έχουν μολυνθεί, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί ή δεν μετρήθηκαν λόγω έλλειψης τεστ. 
Ενώ ορισμένοι ελπίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι η «ανοσία της αγέλης» θα μπορούσε να είναι κοντά, αυτό φαίνεται απίθανο. 
Νέα στοιχεία από τον πληθυσμό ή τεστ τυχαίων δειγμάτων που συνοψίζονται στο Διάγραμμα 5 υποδηλώνουν ότι το μερίδιο του πληθυσμού που έχει μολυνθεί είναι μάλλον πολύ υψηλότερο από ό,τι ο αριθμός των περιπτώσεων που επιβεβαιώνεται από τα τεστ. 

Αλλά φαίνεται να είναι πολύ κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης - ίσως το μισό του πληθυσμού. 
Έχοντας ήδη επιλέξει το lockdown, οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιθανό να αποθαρρύνουν την ταχεία εξάπλωση του ιού που απαιτείται για να φτάσουν αυτό το κατώφλι γρήγορα λόγω των σχετικών τραυματικών συνεπειών για τη δημόσια υγεία. 
Επιπλέον, ενώ η εμπειρία με προηγούμενους κορωνοϊούς υποδηλώνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί πιθανότατα θα έχουν τουλάχιστον κάποια περίοδο ανοσίας, πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα σχετικά με την ανοσία στο Covid-19.
Λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του ιού, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πείσουν ότι οποιοδήποτε σχέδιο για μερική επανέναρξη είναι ασφαλές. 
Εξάλλου, όπως φάνηκε πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ΗΠΑ ήταν μια εθελοντική αντίδραση στον φόβο, και όχι υπακοή στις κυβερνητικές εντολές. 
Γι’ αυτό και υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις της επανέναρξης της οικονομίας, όπως οι περαιτέρω μειώσεις σε επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, αύξηση της χωρητικότητας σε νοσοκομειακά συστήματα, μεγαλύτερη ικανότητα γρήγορου ελέγχου μεγάλων αριθμών ανθρώπων και ικανότητα εντοπισμού και καραντίνας όσων έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα προκειμένου να ελεγχθούν μελλοντικές εστίες. 
Αυτοί οι στόχοι φαίνονται επιτεύξιμοι στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη σκοπιμότητα ελέγχου της εξάπλωσης ιών κατά το άνοιγμα ξανά.
Μόλις πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, το άνοιγμα εκ νέου είναι πιθανό να ξεκινήσει με μια πολύ σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. 
Επειδή η αρχική εξάπλωση επιβραδύνθηκε λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία τους πολύ προσεκτικά για να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού. 
Η ταχύτητα του ανοίγματος είναι πιθανό να ποικίλλει σε ολόκληρη τη χώρα με βάση τις τοπικές συνθήκες. 
Πολλές πιθανές προσαρμογές στις ρυθμίσεις εργασίας, της εμπορικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης. 
Η μεσαία στήλη του Διαγράμματος 6 δείχνει ορισμένες επιλογές. 
Προσαρμογές όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, ο συχνότερος βαθύς καθαρισμός, οι συνήθεις υγειονομικοί έλεγχοι, η διατήρηση της φυσικής απόστασης και οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις ενδέχεται να ισχύουν για τους περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής. 
Ο μειωμένος συνωστισμός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κλιμακωτών βαρδιών σε χώρους εργασίας ή χαμηλότερων ορίων χωρητικότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε εστιατόρια και άλλες εμπορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες. 
Και η ζωή μπορεί να ξανανοίξει σε διαφορετικό βαθμό για διαφορετικές ομάδες, με εκείνους που έχουν ανοσία, ενώ εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο συνεχίζουν να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.


Δύο πιθανές προσεγγίσεις 

Η βέλτιστη προσέγγιση μπορεί να ξεκινήσει με δραστηριότητες των οποίων το άνοιγμα προσφέρει το μέγιστο οικονομικό όφελος για ένα δεδομένο «κόστος» κινδύνου ιού, με τη συνολική επιτρεπόμενη δραστηριότητα να περιορίζεται σε επίπεδο που διατηρεί τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.
Στην πράξη, η μέτρηση αυτού μπορεί να είναι δύσκολη. 
Η Goldman Sachs διαπίστωσε ότι το κλείσιμο των χώρων εργασίας και των δημόσιων μεταφορών και η ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων δείχνουν τη μεγαλύτερη σχέση μεταξύ των χωρών με τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι περιορισμοί στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια φαίνεται να έχουν μικρότερη σημασία. 
Αλλά η εκτίμηση του «κόστους», μπορεί να είναι πιο δύσκολη. 
Μία επίπτωση αυτής της προσέγγισης είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν εξίσου από το σπίτι. 
Η φυσική προσέγγιση θα μπορούσε αντ 'αυτού να προχωρήσει από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες στις πιο επικίνδυνες, καθώς οι άνθρωποι περιορίζουν αρχικά τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού σε εκείνους με τον μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης. 
Το Διάγραμμα 7 απεικονίζει πώς φαίνεται αυτό από επαγγελματική άποψη. 
Το διάγραμμα ταξινομεί τα επαγγέλματα από αριστερά προς τα δεξιά με βάση το πόσο φυσική γειτνίαση με άλλους απαιτούν σύμφωνα με τα δεδομένα της επαγγελματικής έρευνας.

Ελλείψει ισχυρής κυβερνητικής παρέμβασης, η πραγματική πορεία του ανοίγματος είναι πιθανό να βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις. 
Ενώ η πρώτη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη από μια κεντρικά οργανωμένη προοπτική, η ιδιωτική οικονομία δεν θα έπρεπε απαραίτητα να φτάσει σε αυτή την προσέγγιση από μόνη της λόγω ελλιπών πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο του ιού και της αποτυχίας των επιχειρήσεων και των ατόμων να λάβουν υπόψη τους τις δικές τους εξωτερικές δραστηριότητες.

Μαθήματα από ξένη εμπειρία 

Αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των οικονομιών τους ή έχουν ανακοινώσει σχέδια για έναρξη σύντομα.
Αυτές οι ξένες εμπειρίες δίνουν μια γεύση στο πώς θα μπορούσε να ξανανοίξει η οικονομία στις ΗΠΑ.
Αρχικά στην Κίνα, η πλειονότητα των επαρχιών έχει πλέον μειώσει τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Hubei. 
Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν προληπτικά μέτρα, όπως έλεγχοι θερμοκρασίας στους χώρους εργασίας και περιορισμοί στην κυκλοφορία με βάση την κατάσταση της υγείας.
Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ανακάμψει σημαντικά καθώς τα μέτρα ελέγχου έχουν μειωθεί, με το Coronavirus China Industrial Activity Tracker να είναι τώρα μόλις 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 
Η δραστηριότητα των καταναλωτών ανέκαμψε επίσης γρήγορα, αν και το επίπεδο παραμένει ασθενέστερο, με τον China Consumer Activity Tracker να είναι ακόμη 25% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος (Διάγραμμα 8) και οι δαπάνες για κατηγορίες των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα αδύναμες. 

Η Goldman Sachs αναμένει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν παρόμοια μοτίβα, με ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης στη μεταποίηση από ό, τι στις υπηρεσίες καταναλωτών. 
Ωστόσο, αναμένει έναν βραδύτερο συνολικό ρυθμό ανάκαμψης στις ΗΠΑ από ό, τι στην Κίνα, επειδή οι ΗΠΑ έχουν μια λιγότερο επικεντρωμένη στην κατασκευή οικονομία, ο έλεγχος του ιού είναι πιθανό να είναι λιγότερο διεξοδικός και η διαδικασία ανοίγματος θα είναι λιγότερο κεντρικά προσανατολισμένη.
Άλλες χώρες της Ασίας επέβαλαν ή επέκτειναν τον αποκλεισμό και επέβαλαν κοινωνικές αποστάσεις. 
Η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ινδία επέκτειναν πρόσφατα το lockdown, και η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία κλιμάκωσαν πρόσφατα την απάντησή τους στον ιό, όπως σημειώνεται στο διάγραμμα 9. 
Οι περισσότερες χώρες έχουν μετακινηθεί σε πιο αυστηρές πολιτικές με την πάροδο του χρόνου, και χώρες με σχετικά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, συνεχίζουν να περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα διεθνή ταξίδια λόγω του φόβου ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα. 
Αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για ένα πολύ σταδιακό άνοιγμα. 
Η Δανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν άρει ορισμένους περιορισμούς, αλλά η μεγάλη πλειονότητα αυτών παραμένουν σε ισχύ, όπως περιγράφεται στο Διάγραμμα 9. 

Στις ΗΠΑ, κυβερνήτες από πολλά κράτη της Ανατολικής Ακτής και κυβερνήτες από πολλά κράτη της Δυτικής Ακτής έχουν ξεκινήσει από κοινού συζητήσεις για να προγραμματίσουν το άνοιγμα, αν και καμία ομάδα δεν έχει παράσχει δημόσια καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το σχέδιο επανέναρξης.
Η ξένη εμπειρία προσφέρει τρία βασικά μαθήματα για τις ΗΠΑ. 
Πρώτον, τα αρχικά χρονοδιαγράμματα ανοίγματος συχνά αποδεικνύονται υπερβολικά αισιόδοξα και οι αλλαγές στα αρχικά σχέδια έχουν ως τώρα ως επί το πλείστον αναθεωρηθεί. 
Δεύτερον, ακόμη και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ανοίγματος έχουν σταδιακά και συντηρητικά σχέδια. 
Τρίτον, η ανάκαμψη είναι ταχύτερη στον κατασκευαστικό κλάδο, παρά στις υπηρεσίες.

Η οικονομική ανάκαμψη: Μια ανάλυση σεναρίου

Ολοκληρώνοντας, η Goldman Sachs, εξετάζει τι σημαίνουν διάφορες εναλλακτικές για το άνοιγμα και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει αναμένει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τον τρέχοντα πυθμένα τους επόμενους μήνες καθώς το υψηλό οικονομικό χτύπημα του ιού θα εξαλειφθεί χάρη στη μερική χαλάρωση των μέτρων, προσαρμογής στην κοινωνική απόσταση και τις ευρύτερες δοκιμές αντισωμάτων για τον εντοπισμό εκείνων που είναι τώρα άνοσοι. 
Ενώ η μακροχρόνια οικονομική ζημία που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη είναι δυνατή, μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι κυρίως καθησυχαστικά. 
Από την πλευρά της αγοράς εργασίας, οι περισσότερες απολύσεις ήταν προσωρινές, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες σχέσεις εργοδότη-εργαζομένου παραμένουν άθικτες. 
Από την πλευρά της επιχείρησης, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων. 
Βεβαίως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε πώς θα εξελιχθούν και οι δύο τομείς τους επόμενους μήνες.
Έτσι, η πορεία ανάπτυξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρεις βασικές παραμέτρους: το βάθος της ύφεσης, η διάρκεια του lockdown και η ταχύτητα ανάκαμψης κατά τη διαδικασία ανοίγματος. 
Υποθέτοντας ότι η ανάκαμψη ξεκινά τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια προχωρά με βαθμιαίο ρυθμό, η βασική πρόβλεψη της για αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι στο -7% το πρώτο τρίμηνο, στο -34% το δεύτερο τρίμηνο, στο + 19% το τρίτο τρίμηνο και + 12% το τέταρτο τρίμηνο. 
Αυτό συνεπάγεται ύφεση 5,7% το 2020 σε ετήσια βάση. 

Τα τρία τελευταία γραφήματα συγκρίνουν την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs με εύλογα σενάρια ανοδικής και καθοδικής προβολής, στα οποία η αρχική μέγιστη μείωση του ΑΕΠ είναι είτε μικρότερη είτε μεγαλύτερη, ο χρόνος που αφιερώνεται στο lockdown είναι μέχρι τα μέσα Μαΐου και ο ρυθμός της ανάκτησης είναι είτε πιο αργή είτε γρηγορότερη.
Ένα ανοδικό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερη πρόοδο στη θεραπεία, πολύ πιο αργή εξάπλωση σε ζεστό καιρό ή πιο αποτελεσματική προσαρμογή που καθιστά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης λιγότερο οικονομικά δαπανηρά. 
Ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο θα οδηγήσει πιθανώς σε ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά φαίνεται απίθανο στο εγγύς μέλλον.
Ένα αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να συνεπάγεται βραδύτερη μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων, μεγαλύτερα lockdown, ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων που έχει ως αποτέλεσμα την ταλάντωση μεταξύ περιορισμών και αυστηρότερων περιορισμών. 
Το διάγραμμα 10 δείχνει τόσο το επίπεδο (παραπάνω) όσο και το ρυθμό ανάπτυξης (κάτω) της παραγωγής σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές και σε ένα σενάριο δυσμενές και καθοδικό. 
Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs θεωρεί μια ανοδική υπόθεση με μέγιστη αύξηση 7% στη δραστηριότητα και με 20% μέγιστη άνοδο στη δραστηριότητα. 
Το διάγραμμα δείχνει το επίπεδο εξόδου για κάθε σενάριο ως ένα εύρος που αντιστοιχεί σε διαφορετικά ποσοστά ανάκτησης, από μια πολύ αργή ανάκαμψη στην οποία τα κρούσματα μειώνονται με μηνιαίο ρυθμό 5%, έως την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την οποία τα κρούσματα μειώνονται με ρυθμό 25%. 
Το κάτω διάγραμμα δείχνει τους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης για κάθε σενάριο, υποθέτοντας το βασικό ποσοστό ανάκαμψης.

Το Διάγραμμα 11 δείχνει τι ακόμη θα μπορούσε να συνεπάγεται ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα σεναρίων που ποικίλλουν και οι τρεις βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη του 2020. 
Στις πιο ακραίες περιπτώσεις που εμφανίζονται στα αριστερά, το πλήγμα ανάπτυξης θα μπορούσε να φτάσει τα διψήφια ποσοστά. 
Στην πιο αισιόδοξη περίπτωση που εμφανίζεται στα δεξιά, ακόμη και μια σχετικά μικρή επιτυχία στη δραστηριότητα, ένα lockdown 1-2 μηνών και μια γρήγορη ανάκαμψη θα υποδηλώνουν ύφεση 3,3% το 2020, που θα εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος ρυθμός πλήρους έτους από το 1946. 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης