Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ με παροχή κινήτρων

Νέα μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ με παροχή κινήτρων
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που συζητείται μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Τηλεδιάσκεψη με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο, είχε την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής και η Ολομέλεια της Αρχής παρουσία στελεχών της Αρχής και του Διαχειριστή με αντικείμενο τη διαμόρφωση και θέσπιση μεθοδολογίας υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ, η οποία στοχεύει στην ομαλή μετάβαση του ρυθμιστικού πλαισίου από το ισχύον καθεστώς, σε νέο καθεστώς παροχής κινήτρων προς τον Διαχειριστή για την επίτευξη στόχων προς όφελος της ενεργειακής αγοράς και των καταναλωτών.

To ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους (cost plus system) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου (performance based system).
Ειδικότερα με το νέο καθεστώς δημιουργούνται ευνοικότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η συζητούμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς.

Συζητήθηκαν η σταθερότητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η ασφαλής μετάβαση στο νέο προτεινόμενο καθεστώς, τα κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας και αναλύθηκαν διεξοδικά οι ειδικότερες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η πρόταση θα ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία της λειτουργίας των διαχειριστών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, και αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργίας αξίας, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από την εφαρμογή προηγμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής τόνισε πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση της συζήτησης επί της μεθοδολογίας, η οποία ολοκληρώνει και εκσυγχρονίζει πλήρως το βασικό πλαίσιο διανομής στη χώρα, παρέχοντας τα αναγκαία εργαλεία στον Ρυθμιστή και τα κίνητρα στον Διαχειριστή, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς την ενεργειακή αγορά και τους καταναλωτές. Σημείωσε ταυτόχρονα πως η ΡΑΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμα και υπό τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού, να ολοκληρώσει την μεθοδολογία, με τη συνδρομή του Διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός Μαΐου και να εγκριθεί στον προβλεπόμενο από την κείμενο νομοθεσία χρόνο πριν την εφαρμογή της από 1.1.2021.

Από την πλευρά του, ο Δ/νων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει άμεσα και στενή συνεργασία για τη νέα προσέγγιση στο έσοδο της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και υπογράμμισε τη σημαντικότητα τόσο της νέας πρότασης όσο και του χρονοδιαγράμματος έως το τέλος Ιουνίου 2020 για την ολοκλήρωση.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που συζητείται μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μεταξύ τους διαβούλευση κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο νέο καθεστώς, αλλά και μετά την ολοκλήρωση του, θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή για τον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή Δικτύου με εξαιρετικά μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.



www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης